Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Laško
DANES
7°C
4°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Izvedeni že dve ocenjevanji KBZ Okusiti Laško

Občina Laško skupaj s partnerji STIK-om Laško, KGZS –Zavodom CE in Thermano, d.d. aktivno izvaja operacijo Okusiti raznolikost podeželja, ki je sofinancirana iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). V samem projektu so predvidena ocenjevanja za pridobitev pravice do uporabe certifikata Kolektivne blagovne znamke (KBZ) Okusiti Laško, ki spodbujajo kakovost in uporabo lokalnih sestavin pri rokodelskih izdelkih, prehranskih izdelkih in pridelkih ter jedeh in pijačah.Prvo ocenjevanje rokodelskih izdelkov, ki je potekalo 8. maja 2019 v Zdravilišču Laško, je bilo zelo uspešno, predvsem zaradi velikega števila kakovostnih izdelkov. Na razpis se je prijavilo 7 izdelovalcev, ki so v ocenjevanje poslali 39 izdelkov. Na drugo ocenjevanje je prispelo 71 prehranskih in 2 rokodelska izdelka. Rezultati so bili prav tako izredno pozitivni, saj komisija ni izločila nobenega izdelka. Velika večina izdelkov je temeljila na lokalnih sestavinah. Najštevilčnejše so bili zastopani čaji, pri katerih je komisija pohvalila skrbno pakiranje in označevanje. Podobno velja tudi za med, testenine in moke. Presežek je bil kruh, kar pa ni presenetljivo, saj so krušni izdelki že vrsto let poznani na slovenskem prostoru. Prijetna novost so bili izdelki iz tatarske ajde in izbrana sveža zelišča, dišavnice in zelenjava. Komisija je še posebej pohvalila vrhunski okus marmelad, sokov, kozjega mleka, skute in pregrete smetane ter napovedala velik potencial v ponudbi, ki bo temeljila na štrukljih s pregreto smetano.Komisija je bila v sestavi priznanega etnologa prof. dr. Janeza Bogataja, svetovalke KBZ in profesorice dr. Tanje Lešnik Štuhec, muzejskega svétnika Slovenskega etnografskega muzeja mag. Andreja Dularja ter mag. Marlene Skvarča, senzorične pokuševalke živil.Ocenjevanje za jedi in pijače postrežene na gostinski način je predvideno v mesecu septembru.

Oglejte si tudi