Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
20°C
6°C

JAVNI RAZPIS ZA DODELITEV FINANČNE POMOČI ZA SPODBUJANJE PODJETNIŠTVA V OBČINI KRIŽEVCI ZA LETO 2022

Datum objave: 18. 10. 2022
Številka razpisa:
Sredstva: 40 000,00 EUR

 Na podlagi Pravilnika o finančni pomoči za spodbujanje podjetništva v Občini Križevci ( Uradni list RS, št. 35/2013), Odloka o proračunu Občine Križevci za leto 2022 (Uradni list RS št. 9/22) , Občina Križevci objavlja

JAVNI RAZPIS

ZA DODELITEV FINANČNE POMOČI ZA SPODBUJANJE PODJETNIŠTVA V OBČINI KRIŽEVCI ZA LETO 2022

I                      I. PREDMET JAVNEGA RAZPISA

 

Občina Križevci (v nadaljevanju: občina) razpisuje nepovratna finančna sredstva za pospeševanje razvoja malega gospodarstva za leto 2022 v okvirni višini 40.000,00 EUR (proračunska postavka 14029001 Spodbujanje razvoja malega gospodarstva).

I                      II. OKVIRNA VIŠINA RAZPISANIH SREDSTEV

 

Ukrepi (po pravilniku): Višina sredstev

Namen A – Spodbujanje začetih investicij in investicij v razširjanje dejavnosti

Namen B – Spodbujanje odpiranja novih delovnih mest in samozaposlovanja

 

I                      III. UPRAVIČENCI – POGOJI IN MERILA ZA DODELITEV SREDSTEV

 

Namen A – Spodbujanje začetih investicij in investicij v razširjanje dejavnosti

Upravičenci:

Upravičenci so samostojni podjetniki, mikro in mala podjetja s sedežem in lokacijo na območju občine Križevci, ki na območju občine investirajo v opredmetena osnovna sredstva za:

− ustanovitev novega obrata ali poslovne enote,

− razširitev oziroma razvoj obstoječega obrata v smislu bistvenih sprememb proizvoda ali proizvodnega procesa obstoječega obrata oziroma storitev.

 

Pogoji:

Za začetno investicijo se šteje investicija v opredmetena osnovna sredstva za ustanovitev novega obrata na območju občine. Za investicijo v razširjanje dejavnosti in razvoj se šteje investicija v opredmetena osnovna sredstva za razširitev oziroma razvoj obstoječega obrata.

Upravičeni stroški so:

- stroški naslednjih opredmetenih osnovnih sredstev: nakup strojev in opreme, nakup zemljišč, stroški komunalnega in infrastrukturnega opremljanja zemljišč, stroški gradnje in/ali nakupa objekta.

 

Davek na dodano vrednost se ne šteje med upravičene stroške.

Vrsta instrumenta:

- subvencija.

 

Višina odobrenih sredstev:

- skupna višina odobrenih sredstev lahko znaša največ 75% upravičenih stroškov.

 

Namen B – Spodbujanje odpiranja novih delovnih mest in samozaposlovanja

Upravičenci:

- upravičenci so samostojni podjetniki, mikro in mala podjetja s sedežem in lokacijo poslovne enote na območju občine,

- osebe, ki so bile brezposelne, prijavljene v evidenco, ki jo vodi Zavod RS za zaposlovanje, s stalnim bivališčem v občini Križevci in opravljenim programom usposabljanja.

 

Pogoj:

- delovno mesto, za katero je pridobljena pomoč, se mora ohraniti vsaj 2 leti po prejemu pomoči.

Upravičeni stroški so:

- stroški povezani z usposabljanjem za odpiranje novih delovnih mest in samozaposlovanja.

Vrsta instrumenta:

- dotacija: sofinanciranje novih delovnih mest,

- dotacija: sofinanciranje priprave programov in izvedbe usposabljanja.

Višina odobrenih sredstev:

- 2.000,00 EUR za novo delovno mesto.

 

I                      IV. VSEBINA VLOGE

 

Vlagatelji oddajo vlogo, ki vsebuje:

- obrazec 1 - prijavni obrazec

- obvezne priloge k vlogi, ki so predložene kot dokazila k posameznim ukrepom.

Prijavni obrazec in razpisna dokumentacija je od dneva objave in do izteka prijavnega roka, dosegljiva na spletni strani Občine Križevci www.obcIna-krizevci.si, vlagatelji pa jo lahko dvignejo tudi v času uradnih ur na sedežu Občine Križevci.

Vloge je treba poslati na naslov Občina Križevci, Križevci pri Ljutomeru 11, 9242 Križevci pri Ljutomeru. Vloge morajo biti v zaprti kuverti in označene z napisom » Ne odpiraj - prijava na javni razpis za spodbujanje podjetništva v Občini Križevci v letu 2022«. Sklep o dodelitvi sredstev se bo posredoval vlagateljem. Po odobritvi sredstev sklene vsak prejemnik pogodbo z Občino Križevci, v kateri bodo določene vse medsebojne pravice in obveznosti pogodbenih strank.

 

 

I                      V. OSTALE DOLOČBE

1. Sofinancirajo se upravičeni stroški nastali v obdobju od 1. 1. 2022 do 28. 10. 2022, isto obdobje velja tudi za ukrep samozaposlovanja.

Posamezen vlagatelj lahko prijavi minimalno vrednost investicije v višini 1.500,00 EUR (brez DDV); v kolikor prijavi manjšo vrednost, vlagatelj ni upravičen do sredstev po tem razpisu. Investicija v stroje in opremo (osnovna sredstva) je lahko sestavljena iz več računov, vendar mora skupna vrednost te investicije presegati 1.500,00 EUR (brez DDV), pri tem mora biti vrednost posameznega računa najmanj 500,00 EUR (brez DDV).

Račun mora biti plačan najkasneje do 28.10.2022 in dokazilo o plačilu priloženo k vlogi.

Oseba, za katero se uveljavlja sofinanciranje za odpiranje novih delovnih mest in samozaposlovanja, mora biti pred zaposlitvijo pri vlagatelju prijavljena v evidenci brezposelnih oseb pri Zavodu RS za zaposlovanje ter imeti stalno bivališče v občini Križevci. Pri samozaposlovanju je potrebno predložiti dokazilo o registraciji podjetja kateri mora predstavljati njihov edini in glavni poklic .

3. Posamezni vlagatelj se lahko prijavi na razpis le z eno vlogo za posamezni namen. V okviru posameznega namena lahko vlagatelj prejme največ:

- namen A – Spodbujanje začetih investicij in investicij v razširjanje dejavnosti 4.000 EUR,

- namen B – Spodbujanje odpiranja novih delovnih mest in samozaposlovanja 2.000 EUR,

V primeru, da za določen namen ni dovolj prijav za črpanje celotnega zneska, se lahko neporabljena kvota sredstev prenese za drug namen, kjer je več vlog oziroma je možno ta sredstva razdeliti v skladu z razpisnimi pogoji.

V kolikor je upravičenih vlog več, kot je razpoložljivih sredstev, se dodeljena sredstva linearno zmanjšajo vsem upravičencem.

4. Do sredstev po tem razpisu niso upravičena podjetja, ki so navedena v 6. členu Pravilnika o finančni pomoči za spodbujanje podjetništva v Občini Križevci.

5. Razpis je odprt do 28. 10. 2022 do 13:00. Do te ure moraj biti vloge na občini Križevci, sicer se smatrajo za prepozno vložene.

6. Upravičencem se sredstva iz proračuna občine izplačajo v letu 2022.

7. Dodatne informacije v zvezi z javnim razpisom posreduje mag. Lidija Domanjko, tel. 02 584 40 40, email: info@obcina-krizevci.si

Številka: 302-0001/2022

Datum: 18.10.2022

Mag. Branko Belec

župan

Všečkaj objavo