Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
11°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Z vodo lahko gasimo tudi elektriko?

Gasilska zveza Križevci je v soboto, 19. novembra 2016, v Vučji vasi organizirala usposabljanje 28 gasilskih operativcev iz posameznih prostovoljnih gasilskih društev. Izobraževanje je izvajalo pet poklicnih gasilcev inštruktorjev iz gasilskih brigad Kranj, Ljubljana in Maribor. Intenzivno usposabljanje s praktičnimi prikazi ter aktivnim sodelovanjem vsakega izmed udeležencev je trajalo osem ur in je bilo razdeljeno na štiri tematske sklope.

 

V prvem sklopu so udeleženci spoznali osnovne vrvne tehnike za samozavarovanje na višinah, kako stabilizirati in pripraviti ponesrečence na spust  ter jih s pomočjo vrvne tehnike tudi spustiti z višine na tla.

 

Drugi sklop je bila seznanitev z dimniškim požari, z nevarnostmi ob gašenju in z najpogostejšimi napakami pri gašenju tovrstnih požarov. Spoznali so opremo in orodje za gasilsko posredovanje ob dimniškem požaru ter taktičen pristop h gašenju.

 

Tema tretjega sklopa je zajemala gašenje ostrešij s pločevinasto streho. Pri usposabljanju so udeleženci z različnim orodjem prebijali in rezali pripravljene makete različnih tipov pločevinastih streh. Za gašenje streh so uporabljali zabijalne ročnike ter se seznanili s taktiko dela na strehah s poudarkom taktičnega odpiranja pločevine in tudi samozavarovanja pred padci. Večina prisotnih operativcev je namreč bila na intervencij gašenja ostrešja vaško-gasilskega doma v Vučji vasi, kjer so se neposredno srečali z določenimi ovirami in tudi nevarnostmi ob gašenju 340 m2 pločevinaste strehe. Konkretnih vprašanj je bilo kar nekaj, vendar so prisotni za vsako vprašanje dobili odgovor s praktičnim primerom. Izkušeni predavatelj je med drugim gasil največje požare kot so Mercator v Ljubljani, Logistični center pošte v Ljubljani ter nedavni požar v Medvodah, kjer je gorela tudi fotovoltaična (sončna) elektrarna in ga je gasilo  kar 109 gasilcev.

 

Ravno o požarih na fotovoltaičnih elektrarnah se je govorilo v četrtem sklopu izobraževanja, ko se je postavila improvizirana elektrarna. Udeleženci so se seznanili z njenim delovanjem ter opredelitvijo izmeničnega in enosmernega toka pri delovanju sončne elektrarne. Predstavili so poškodovane panele sončne elektrarne in nevarnosti, ki izhajajo iz poškodb. Panel so tudi zažgali ter so se tako neposredno predstavile nevarnosti, ki izhajajo iz požara in strupene lastnosti materialov. Poseben poudarek je bil na pravilnosti postopkov gašenja in izbiri pravilnega curka. Ravno pri slednjem je bilo pri udeležencih začutiti nekaj vznemirjenja, saj je vsak moral z vodo pogasiti improviziran objekt pod napetostjo. Vodni curek je namreč moral usmeriti na gole električne vodnike, ki so bili pod napetostjo 380 V.

Vseh 28 udeležencev iz gasilskih enot: Berkovci, Kokoriči, Ključarovci, Boreci, Iljaševci, Stara Nova vas, Bučečovci in Vučja vasi ter vodstvo GZ Križevci je bilo po končanem osem urnem usposabljanju zelo zadovoljnih. Niz podobnih izobraževanj bo GZ Križevci pripravljala tudi v prihodnje, saj se operativci usposabljajo v domačem okolju na orodju in opremi, ki ga posedujejo v svojih enotah, kar usposabljanju da dodatno vrednost.

 

Oglejte si tudi