Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

ORIENTACIJSKI POHOD OTROK VRTCA IN PRVOŠOLCEV OŠ KRIŽEVCI

Starejša skupina otrok iz vrtca je nastanjena v prostoru osnovne  šole, kar jim posledično olajša prehod iz vrtca v šolo, saj se skozi leto spoznajo tako z večino šolskih prostorov, učitelji, drugimi zaposlenimi šole, kot tudi z učenci 1., 2. in 3. razreda, ki jih srečujejo na hodniku.

Da pa bi otrokom  še  olajšali ta prehod  v  1. razred, smo se odločili, da bomo v tednu otroka skupaj s prvošolci izvedli orientacijski pohod. Naloge, ki smo jih pripravile za otroke so vključevale dejavnosti iz področja govora, ki se povezuje z našim projektom Objem.

 

 

Križevski otroci imamo srečo, da je v bližini našega vrtca čudoviti gozd v katerem živijo čarobna bitja. Tokrat nas je na iskanje skritega zaklada popeljal gozdni škrat. Vse se je začelo s pismom, ki ga je nam in prvošolcem poslal palček Pavle. Učiteljica Jelka ga je prinesla v igralnico in ga prebrala. V njem nas je gozdni škrat povabil v gozd in nam razložil gozdni bonton. Dobili smo tudi navodila, da naj sledimo rdečim puščicam,  ki nas bodo usmerjalo k iskanju posameznih postaj s skritimi nalogami. Z vsako pravilno rešeno nalogo dobimo del sestavljanke. Če se srečamo s prvošolci v gozdu se moramo z njimi pozdraviti in zaplesati. Zadnjo nalogo (narediti umetnino iz naravnega materiala) moramo narediti skupaj in sestaviti dele sestavljanke, ki nam bo služila kot namig pri iskanju skritega zaklada. Otroci so komaj čakali da se obujemo in oblečemo ter gremo na lov za skritim zakladom.

Naloge orientacijskega pohoda, so bile zasnovane tako, da so razvijale vztrajnost pri hoji, opazovanje okolice, reševanje nalog, poleg tega pa so bile nekatere tudi sodelovalne narave. Reševanje ugank, iskanje parov, opisovanje živali, igra pantomime so bile naloge iz področja jezika. Ves čas pohoda so bili otroci govorno zelo aktivni. Spraševali so se kako to, da so puščice nastavljene tako visoko ko pa so škrati majhni, eden izmed otrok ni verjel da bomo našli zaklad, trdil je, da so zakladi skriti samo pod vodo itd. Vse naloge so otroci uspešno rešili in našli skriti zaklad.

Orientacijski pohod je bila dejavnost s katero smo popestrili naš vsakdanjik v vrtcu in ta teden, ki je namenjen predvsem otrokom ponudil veliko možnosti za razvoj domišljije in čutnega doživljanja.

Naše čarobno jesensko popoldne se je zaključilo s prijetnim jesenskim druženjem s prvošolci ob uživanju dobrot iz skritega zaklada.

Pripravila: Melita Karas

 

 

 

 

Oglejte si tudi