Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
14°C
5°C
Oceni objavo

V dobrodelne namene Kosovi podarili 36 kar lovskih knjig

Med velikimi zanesenjaki in tistimi, ki so na prvih sejmih LOV aktivno sodelovali z organizatorjem, Pomurskim sejmom, je bil Jožef Kos iz Ključarovcev pri Ljutomeru. Njegovo življenje je bilo polno, posebno naklonjen pa je bil naravi, kot vinogradnik in lovec. Dolgoletni starešina Lovske družine Križevci je za sabo zapustil veliko zapuščino poleg pušk. Številne trofeje so že leta v lovski sobi, tam pa so se v vseh letih nabrale številne knjige s področja lovstva. Okoli 40 jih je bilo.

Njegov sin Mitja Kos z ženo Tjašo ni hotel, da bi se na knjigah nabiral zgolj prah. Tjaša Kos je lani spomladi na otvoritvi sejmov LOV, RIBOLOV in NATURO spoznala mag. Lada Bradača, predsednika Lovske zveze Slovenije, in ga vprašala, ali ima Lovska zveza Slovenije knjižnico, da bi podarili knjige o lovski tematiki. Gospod Bradač je predlagal, da bi knjige podarili Lovskemu dobrodelnemu združenju DIANA. Omenjeno društvo namreč z licitacijo knjig pomaga pomoči potrebnim ljudem, zato denar zagotovo gre v prave roke. V imenu družine Kos je Tjaša, sicer vodja protokola na Pomurskem sejmu, v spremstvu Janeza Erjavca, predsednika uprave Pomurskega sejma, mag. Lada Bradača, predsednika Lovske zveze Slovenije, in sodelavcev članom Lovskega dobrodelnega združenja DIANA predala kar 36 lovskih knjig. Po zahvali in hitrem pregledu knjig je bilo rečeno, da je knjižna zbirka izjemno zanimiva, knjige, izdane med letoma 1972 in 2008, pa zelo dobro ohranjene. Tjaša Kos je povedala, da so v družini veseli, da lahko dvakrat pomagajo, knjige bodo dobile nove dobre lastnike, hkrati pa bo nekomu po licitaciji vsaj nekoliko olajšano življenje.

Za zaključek dogodka so poskrbeli rogisti iz Kulturnega društva križevski rogisti. Naključje je hotelo, da so Tjašo srečali tik pred začetkom dogodka, je pa bil ravno Jožef Kos že leta 1982 pobudnik ustanovitve skupine rogistov Lovske družine Križevci.

 

V minulem letu je potekala licitacija večine knjig, dosegle pa so vrednost tudi do 100 €. Očitno je bila zbirka knjig res bogata, knjige pa iskane med lovci. Naj jim dobro služijo, izkupiček od licitacije pa pomaga pomoči potrebnim.

 

Oglejte si tudi