Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
5°C
NED.
12°C
4°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat gasilcev iz Stare Nove vasi in Dobrave

Prostovoljno gasilsko društvo Stara Nova vas je organiziralo dan odprtih vrat, ki je bilo v nedeljo, 16. oktobra s pričetkom ob 15. uri na dvorišču gasilskega doma. 

Mesec oktober je tradicionalno tudi mesec požarne varnosti, v okviru katerega gasilska društva širom po Sloveniji pripravljamo razne aktivnosti, s katerimi želimo gasilsko dejavnost približati čim širši javnosti. Tako smo tudi gasilci iz Stare Nove vasi za obiskovalce pripravili ogled vozil, opreme in pobližje so spoznali delo prostovoljnega gasilca ter se sami preizkusili v gasilski tehniki. 

Vse prisotne sta najprej nagovorila in pozdravila, predsednik društva Danijel Lesničar in Mirko Rajh. Nato smo se razdelili v skupine ter si šli ogledali delovne točke. 

Obiskovalcem so bili prikazani in podrobno razloženi temeljni postopki oživljanja in uporaba defibrilatorja. Katerega sta predstaljala Danijel Lesničar in Boris Zamuda. Presenetila je mlajša generacija, ki se zaveda, da z hitrim odzivom iz pravilno prvo pomočjo, lahko zelo pomaga oboleli osebi in ji z oživljanjem reši življenje. 

Spoznavanje vozil in gasilske opreme sta predstavila Mirko Rajh in Milan Rajh. Prikazalo se je gašenje iz lestve, delovanje motorne brizgalne, uporaba vodnega topa in še veliko drugih zanimivosti. 

Monika Šteiner je za najmlajše pripravila poligon za vajo z vedrovko. Pri katerih so se lahko starši, babice in dedki izkazali kako jim gre pumpanje za uspešno podiranje tarče. 

Predstavili in prikazali smo pravilno uporabo ročnih gasilnih aparatov. Od najmlajših do najstarejših, so lahko vsi preizkusili rokovanje in gašenje ognja z gasilnikom na prah in peno. Navodila ter napotke pa je dajal Matej Škrlec.

Boštjan Šteiner je obiskovalcem predstavil IDA in potem ga je lahko vsak preizkusil, kako se uporablja in se obleki v zaščito obleko. Naši pionirji pa so ugotovili, da ta oprema ni tako lahko kot se zdi na prvi pogled, vendar ko bodo malo zrasli jo bodo uporabljali.

Po pestrem popoldnevu smo se okrepčali s pečenimi kostanji in sokom, ter posladkali s pecivom. 

Oglejte si tudi