Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
14°C
5°C
Oceni objavo

Razstava slik in predstavitev biltena ob 70-letnici delovanja folklorne skupine v Križevcih

Kulturno društvo Križevci pri Ljutomeru je v četrtek, 11. maja v galeriji župnišča pripravilo dogodek, s katerim so obeležili 70 let obstoja in delovanja folklorne skupine. Na dogodek so osebno povabili vse sedanje in nekdanje plesalce, za katere so lahko ugotovili, da so delovali v okviru te skupine in teh je bilo kar 86. Veliko vabljenih in ostalih občanov se je dogodka udeležilo.
Program se je začel zunaj z nastopom rogistov, nadaljeval se je v očarljvi in akustični galeriji. Folklorna skupina se je urno in z novim elanom zavrtela ob venčku plesov. Nastopila je naša mlada in že sedaj vrhunska violinistka Živa Jurič iz Ključarovcev. Nekaj pesmi, ki so se dotaknile naših src, pa je zapela Matilda Slavič iz Bučečovcev.
Slavnostna govornica ga. Valerija Žalig se je vseh dotaknila s toplim nagovorom. Poleg tega, kaj vsak plesalec folklornih plesov daje družbi in koliko odrekanj je za to potrebnih, kakšne vezi se pletejo med njimi, je govorila o začetkih folklornega plesa v pomurskem prostoru, o obiskih in spodbujanjih Franceta Marolta in prof. Mirka Ramovša, o svojem očetu Borisu Žaligu, pomenu tradicije in potrebi po ohranjanju svojih kulturnih dobrin.
Prisotne je pozdravil tudi župan mag. Branko Belec, ki je med drugim citiral vodjo neke folklorne skupine z besedami, da v folklori en plesalec ne pomeni nič, vse kar šteje, je celota vseh plesalcev. Folklorni skupini KUD Križevci je ob tem dogodku podelil posebno priznanje občine.

Predsednica društva Silva Duh je predstavila vsebino biltena in zbrane povabila na ogled razstave slik, ki so jih prispevali plesalci in njihovi svojci. Obiskovalci so ob gledanju slik in kramljanju obujali spomine na stare čase in na slikah prepoznavali sebe, svoje prijatelje in  sorodnike. Večer se je zaključil s prijetnim druženjem.

Oglejte si tudi