Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Pogovor s Tonetom Partljičem

V torek, 26. septembra, smo v okviru predstavitve novih del slovenskih avtorjev pri založbi Beletrina gostili pisatelja Toneta Partljiča, ki je predstavil nov roman Veter z vzhoda oz. ozadje, ki je pripeljalo do tega romana.
Dogajanje je postavljeno v Maribor v leto 1934, v njem nastopa marsikatera resnična oseba, kar nekaj tudi iz našega prleškega in slovenjegoriškega okolja. V ozadju je opaziti vzpon nacizma v Nemčiji, ki sega tudi čez meje, katerega posledica je umor avstrijskega kanclerja Dolfussa, smrt Rudolfa Maistra in atentat na jugoslovanskega kralja Aleksandra. Pisatelj je v dveh letih prebral 5000 strani raznega gradiva, ki mu je služilo za verodostojno postavitev ozadja tistega časa, v ospredje pa postavlja zgodbe dveh dijakov in dveh žensk. 
Kot vedno je pripoved Toneta Partljiča zelo živa in humorna, popestrena z anekdotami iz njegovega življenja, ki so vplivale nanj in na njegovo delo. Ker je bil sam 17 let režiser dramskih uprizoritev v Pekrah, smo na koncu pod njegovo taktirko na hitro odigrali še tragedijo Romeo in Julija in se od srca nasmejali.

Večer sta z glasbo popestrili Stella iz Bučečovcev in Žana iz Ljutomera.

Foto: Tjaša Kos

Oglejte si tudi