Državno ocenjevanje prleških gibanic
Tudi letos se bo v petek, 13. junija 2025, v Križevcih pri Ljutomeru odvilo državno ocenjevanje prleških gibanic v štirih kategorijah: tržni ponudniki, ljubitelji prleške gibanice, osnovne in srednje šole. Dostava izdelkov bo med 12. in 14. uro v kulturni dom v Križevcih. Pozno popoldan bodo razglašeni zmagovalci, obiskovalci pa bodo lahko vse tekmovalne izdelke tudi poskusili in kupili. Na ogled bo tudi razstava vseh tekmovalnih prleških gibanic.
Kulinarični pohod Prleška gibanica
Vrhunec praznovanja bo v soboto, 14. junija 2025, ob 9. uri, ko bo iz Parka doživetij v Križevcih pri Ljutomeru štartal Kulinarični pohod Prleška gibanica. Pohodniki bodo na dvanajst kilometrov dolgi poti okušali lokalne dobrote, organiziran pa bo tudi prevoz nakupljenih izdelkov do cilja.
Dnevi prleške kulinarike
V Prlekiji se bo med 14. in 29. junijem 2025 odvijali Dnevi prleške kulinarike, ki povezujejo lokalne gostince, turistične kmetije in ljubitelje pristnih okusov. Srce projekta je najbolj prepoznavna sladica pokrajine ob Muri, prleška gibanica, ki znova povezuje ljudi, tokrat v imenu odličnosti, sodelovanja in lokalne gastronomske zgodbe. Projekt se torej vsebinsko in časovno povezuje s praznikom prleške gibanice. Pobudnica in koordinatorka projekta mag. Tjaša Kos, dolgoletna ambasadorka prleške kulinarike, pojasnjuje: »Glavni cilj projekta je povezovanje gostincev in turističnih kmetij, ki v drugi polovici junija svojim gostom ponudijo poseben meni po enotni ceni. Za sladico pa vsi brez izjeme postrežejo prleško gibanico. Z dogodkom želimo še intenzivneje promovirati prleško kulinariko, tako v njeni tradicionalni kot sodobni, kreativni obliki.«
Letos se je projektu pridružilo štirinajst gostinskih ponudnikov, ki bodo za ceno 24 evrov ponudili ekskluzivni meni, zaključen z nepogrešljivo prleško gibanico. Sodelujejo Terme Banovci, ki z lokalno obarvano ponudbo privabljajo goste od blizu in daleč, Gostišče Taverna, znano po srčnosti, domačnosti in tradicionalni kuhinji, Miam catering & Viničarija pri Gruški, kjer se stikata vrhunska kulinarika in vinarska tradicija, Zdravilišče Radenci, ki k zdravemu življenjskemu slogu že dolgo dodaja tudi izbrano gastronomijo, Zelena oaza, Črna kuhna restaurant, Gostišče Stari hrast, Turizem na podeželju Tompa, Hotel Jeruzalem, Gostilna Kasač, Gostilna Gorica, RG bistro, Gostilna Prosnik in Turistična kmetija Toplak. Gostje lahko svojo mizo rezervirajo neposredno pri posameznem ponudniku in si tako zagotovijo pravočasen termin za kulinarično razvajanje. Dnevi prleške kulinarike tako združujejo več kot le okuse – povezujejo ljudi, ohranjajo dediščino in ustvarjajo prostor za nove kulinarične zgodbe.
Vabljeni v Prlekijo – naj vas prleška gibanica znova poveže!
Informacije:
T: +386 41 357 520 (mag. Tjaša Kos)
W: www.kelih.si




