Logo MojaObčina.si

Križevci

JUTRI
25°C
10°C
PET.
26°C
12°C
Deli
2205

STROKOVNA EKSKURZIJA GOVEDOREJSKEGA DRUŠTVA


STROKOVNA EKSKURZIJA GOVEDOREJSKEGA DRUŠTVA LISASTE PASME LJUTOMER- KRIŽEVCI

 

Udeleženci strokovne ekskurzije so si v četrtek 13. oktobra 2016 ogledali KGZS Murska Sobota. Nagovoril jih je direktor KGZS – zavoda Murska Sobota, Franc Režonja. Strokovni del predstavitve, vzrejališča plemenskih bikov lisaste pasme, je opravil Marjan Špur, univ.dipl.inž.zoot.. Udeleženci so se nato oblekli v zaščitne obleke in se sprehodili do vzrejališča, kjer so si ogledali najboljše bike. Sledil je še ogled laboratorija.

Pot so nadaljevali proti Dobrovniku, kjer sta udeležence pričakala župan občine Dobrovnik, Marjan Kardinar in lastnik kmetije g. Horvat. Sledil je ogled krav dojilj, pasme Rdeči angus. V čredi je več kot 70 živali, ki so na prostem, ne glede na letni čas. Lastnik razpolaga z več kot 60 ha zemlje. Kmet meso prodaja predvsem v Sloveniji, največ v gostinske lokale v Ljubljani. Krave se pasejo v neposredni bližini tropskega vrta Ocean Orchids, ki je bil naslednja destinacija ogleda. Skozi voden ogled tropskega vrta so bile udeležencem predstavljene različne rastline, od kakavovca, kave, popra, bananovca, papaje, ingverja in številnih drugih, poudarek pa je bil predvsem na orhidejah. V prodaji so orhideje Phalaenopsis. Podjetje vse sadike orhidej kupi, predvsem na Nizozemskem in v Belgiji, v domačih rastlinjakih pa jih vzgajajo skoraj eno leto, da so nato primerne za prodajo.

Udeleženci so se zapeljali proti Ratkovcem, kjer so v sirarni Gorički raj spoznali način pridelave jogurtov brez konzervansov in postopek pridelave različnih vrst sirov. Vse dobrote so lahko tudi degustirali.

Zadnja lokacija strokovne ekskurzije je bila v Mačkovcih na Marofu. Po kosilu je sledil oglede vinske kleti Marof, ki po arhitekturni stvaritvi spominja na obrnjeno ladjo, kot spomin na obdobje, ko je v teh krajih bilo še Panonsko morje. Sledila je krajša predstavitev dejavnosti in degustacija vin. V ponudbi so predvsem suha in zelo suha vina, za katera grozdje pridelajo v lastnih vinogradih, ki se nahajajo v Mačkovcih, Bodoncih in Kramarovcih ter so zasajeni na več kot 32 ha.

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi