Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
14°C
5°C
Oceni objavo

AJPES Obvešča 12/2016

Občina Križevci v številkah:

 

Po podatkih Poslovnega registra Slovenije (stanje 28. 11. 2016) je bilo v občini Križevci registriranih 273 poslovnih subjektov, od tega je bilo v obdobju januar – oktober 2016 novoustanovljenih:

 

Društvo, zveza društev                               3

Nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji     4

Podružnica s. p.                                          1

Poslovna enota                                           1

Samostojni podjetnik posameznik s.p.        4

 

V občini deluje 5 gospodarskih družb, ki se na podlagi podatkov iz letnih poročil v obdobju 2011-2015 štejejo med hitro rastoča podjetja (HRP):                       

 

Več o HRP in kriterijih za uvrstitev na seznam lahko preverite na spletni strani AJPES (www.ajpes.si).

  

Letna poročila

 

AJPES svetuje vsem zavezancem za predložitev letnih poročil za leto 2016, da si v sistemu Pooblastil AJPES pravočasno uredijo pravice za njihovo predložitev. Predložitev letnega poročila lahko potrdite s kvalificiranim digitalnim potrdilom (KDP) ali z Obvestilom za AJPES. Tudi poslovni subjekti, ki v letu 2016 niste poslovali in hkrati ne izkazujete nobenega podatka v letnem poročilu, ga morate kljub temu predložiti AJPES.

  

Poravnajte svoj obveznosti v enem paketu na enem mestu in v enem dnevu

 

Imate neporavnane obveznosti do dobaviteljev? So stroški bančnih provizij previsoki? So postopki pri izterjavi predolgi in zamudni? AJPES svetuje, da v tem primeru zmanjšate svoje obveznosti z vključitvijo v večstranski ePOBOT. Prijavite zapadle obveznosti v obvezni pobot, z vključitvijo v prostovoljni pobot pa lahko dodatno pobotate nedospele denarne obveznosti, če se upnik in dolžnik o tem pisno dogovorita (18. člen ZPreZP-1)in dospele denarne obveznosti, ki se niso pobotale v obveznem pobotu in niso bile plačane z denarjem. Pobot se izvaja enkrat mesečno.  

 

Preverite ali je vozilo, ki ga kupujete morda zastavljeno ali zarubljeno

Če nameravate kupiti rabljeno vozilo, vam AJPES svetuje, da se z vpogledom v aplikacijo eRZPP na spletu prepričate ali je vozilo res bremena prosto. Od 30.6.2016 je mogoče iskanje neposestnih zastavnih pravic na premičninah tudi po dolžnikih oz. zastaviteljih, ki so poslovni subjekti. S tem je omogočeno iskanje uporabnikom, ki ne razpolagajo s podatkom o identifikacijski številki premičnine, s čimer se zagotavlja višja stopnja varnosti v pravnem prometu. Vpogled v podatke RZPP na spletu je brezplačen. V register se poleg zastavljenih in zarubljenih avtomobilov in drugih motornih vozil vpisujejo še zaloge, oprema in živali.

 

Kako izbrati ime podjetja?

Pri registraciji podjetja je potrebno posebno pozornost posvetiti izbiri imena (firme). Firma podjetja mora vsebovati označbo, ki nakazuje na njeno dejavnost, organizacijsko obliko (d.o.o., d.d. ipd.) ter ime, po katerem se razlikuje od drugih podjetij. Ali ime, ki ste ga izbrali, že obstaja, lahko preverite v aplikaciji ePRS -Kontrola fantazijskega imena firme.

  

Ne pozabite

 

15.12.2016: Pričetek sprejemanja prijav za pobote

18.12.2016: Rok za poročanje o izplačanih plačah v javnem sektorju (velja za javni sektor)

22.12.2016: Rok za oddajo večstranskega pobota - obvezni in prostovoljni (neobvezni)

31.12.2016: Rok za poročanje o izplačanih plačah in regresu (velja za zasebni sektor)

 

 

Oglejte si tudi