Logo MojaObčina.si

Križevci

DANES
5°C
-3°C
JUTRI
9°C
0°C
DRUŠTVO KMETIC KRIŽEVCI-VERŽEJ
Deli
Kmetijstvo, Kultura, Hrana in Pijača

DRUŠTVO KMETIC KRIŽEVCI-VERŽEJ

Predstavitev

Pozdravljeni!

Društvo kmetic Križevci-Veržej je registrirano iz 2000 leta.Aktiv kmečkih žensk Križevci je bil ustanovljen med prvimi aktivi pri Kmetijskih zadrugah v Pomurju že od 1977. Prve aktivnosti so se pričele v letu1977 tako se nam približuje naša 40 letnica delovanja društva,ki zajema okrog 100 članic iz 13 vasi v občini Križevci in 3 vasi iz občine Veržej .

Bile smo prve,ki smo prodajale na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni kvasenice in krapce pečene v krušnih pečeh pri več članicah.Sodelovale so skoraj vse nekatere z moko, druge s skuto, s pomočjo pri peki in prodaji. Za izkupiček pa smo vsako leto organizirale izlet tudi po dva dni.

Danes smo si zraven kuharskih delavnic nadgradile  z računalniškim tečajem,tudi v Biotehnični šoli v Rakičanu smo se udeležile delavnic z zelišči, kuhanjem raznih sokov in seveda urejale vrt na sodoben način.

Vsako leto imamo občni zbor takrat tudi sprejmemo nove članice,ki so kmečke ali si želijo biti v društvu seveda, da  društvu pripomorejo z delom in druženju. Vsako leto priredimo  ekskurzijo,piknik,pohod,zaključek leta in seveda smo takoj pripravljene za razne degustacije,ki se odvijajo v občini.Smo pobratene z kmečkimi ženskami iz Sremiča pri Krškem,ki se vsako leto srečamo.

V zimskem času imamo telovadbo v OŠ Križevci z našo članico Silvo,ki že vodi telovadbo 26let. Od novembra do konca marca (cvetne nedelje) imamo delavnice z različnimi ustvarjalostmi kvačkanje,pletenje, razno vezenje ...Tako vsako leto pripravimo razstavo na cvetno nedeljo in v ponedeljek. Ogled je zelo uspešen  in nas obiskovalci spodbujajo s svojimi komentarji,ter vsako leto spet dobimo nove ideje,ter se trudimo še k boljšim izdelkom.

Smo članice Zveze kmetic Slovenije že osem let,tako,da se tudi tam vključujemo na razne dejavnosti in tudi tekmovanja:kuhanje kisle župe v Jakobu,ki smo na prvi Jakobski kuhli skuhale zlato kislo župo,državno tekmovanje v kmečkih igrah,spretnosni vožnji s traktorjem in priključkom,sodelovale na izboru kmetice leta s svojimi članicami Jerico Galunder,Anico Osterc,Marijo Osterc.Sodelovale za mlado kmetico Majdo Markovič,Darinko Kolar.

Organizirale smo tudi Naj narodna pesem zazveni v OŠ Križevci za celo Slovenijo imele smo pa tudi to priložnost,da smo gostile kmečke žene iz Anglije,ki so bile na povratnem obisku v Sloveniji.

 Lep pozdrav Majda

Zadnje vsebine