Pa je tu: najbolj okusni teden, ki se zgodi dvakrat v letu – jeseni in spomladi. Jesenski Teden restavracij traja od 10. do 19. oktobra 2025, na njem pa sodeluje kar pet kranjskih gostiln. Ena med njimi, Gostilna Ivan, tokrat sodeluje prvič.
Poleg omenjene gostilne na najbolj okusnem jesenskem tednu, ki tokrat poteka v 117 slovenskih restavracijah, sodelujejo še te kranjske gostilne: Gostilna Pr’ Matičku (Jezerska cesta 41, Kranj), domačija Pr’ Končovc (Javornik 10, Kranj), Restavracija in kavarna Brioni (Koroška cesta 10, Kranj) in Gostilna Krištof (Predoslje 22, Kranj).
Kot vsakokrat, so rezervacije za Teden restavracij tudi tokrat nujne, podrobnosti najdete TUKAJ.
Zato kar skočimo v Gostilno Ivan (Prešernova ulica 16, Kranj), ki jo je v prostorih nekdanje Gostilne Matjaž februarja letos odprl chef Anže Skvarč. Ekipa Vivi, ki vodi Teden restavracij, je novi kranjski gostilni podelila dva srčka.
Gostilna Ivan: mesni in veganski meni
Chef Skvarč bo za jesenski Teden restavracij pripravil Ivanov mesni in veganski meni. Oba se bosta začela s spominom na otroštvo, saj bo za uvod kranjski chef pripravil jed, ki jo je poimenoval »gosti sok s smetano«.


Zatem v mesnem meniju sledi Zupanova postrv, rdeča pomaranča, endivija in čili. Nato bo čas za mavželj, krompir in Tonejčev mohant, na koncu pa bo krožnike zapolnilo konfitirano račje stegno, gobe, ajda, brstični ohrovt in buča.
Ne pozabite: rezervacija mize za jesenski Teden restavracij je nujna. Podrobnosti in rezervacije najdete TUKAJ.
Od že omenjenega spomina na otroštvo pa bo Ivanov drugi, torej veganski meni zavil k raviolu iz rumene pese, potem bo tu rižev ocvrtek, na koncu pa še jed, ki bo v celoto povezala sladki krompir, dimljeni jajčevec, granatno jabolko, solato in vegansko feto. Komur bo po tej pojedini še za sladico, ob doplačilu lahko naroči še klasično oziroma vegansko sladico.
Matiček bo kuhal zanjo in zanj
In kaj bo za jesenski teden restavracij pripravil najboljši lovec med gorenjskimi kuharji (in hkrati najboljši kuhar med gorenjskimi lovci)? V Gostilni Pr’ Matičku (Jezerska cesta 41, Kranj) bo chef Matjaž Erzar med 10. in 19. oktobrom stregel dva jedilnika: eden bo zanj, drugi zanjo.


Za njega bo chef Erzar kot pozdrav iz kuhinje postregel sir, zelenjavo in meso. Nato bo sledil dober jelenov tatar z vašo pomočjo, kasneje pa bo na mizo prišla še dišeča juha ter rimajoča se jed: muflonov hamburger po naše z vsem, kar zraven paše.
Za njo pa bo chef Matjaž Erzar najprej pripravil sir, ribo in zelenjavo. Tu bo zatem še tunov tatar, nato pa juha in še ena jed – lovke orjaškega lignja, postrežene z domačo zelenjavo. Tudi chef Erzar bo pripravil dodatno ponudbo, saj bodo gostje lahko ob doplačilu naročili še endivijo s toplim krompirjem in jajcem, kot tudi Matičkovo gibanico.
Cene jedilnikov se gibljejo od 25 EUR navzgor, podrobneje o jedeh, cenah in načinu rezervacije pa si lahko preberete TUKAJ.
Če se zdaj pomaknemo še malo nad Kranj in se ozremo tja proti dobro znanemu Joštu, kjer nekako na pol poti do vrha najdemo domačijo Pr’ Končovc (Javornik 10, Kranj). Na tej kmetiji bo za jesenski teden restavracij chef Aleš Kristan pripravil mesni in ribji meni.
Pr’ Končovc dva menija
Mesni meni Pr’ Končovc se bo začel s paštetko iz piščančjih jeter, zatem bo tu jurčkova krema. Kasneje pride na mizo še lovska pečenka s koprivno omako in pastirskim krompirjem, tu pa bo tudi nekaj sladkega – kuhana hruška, polnjena s smetanovo strjenko v spremljavi sorbeta črnega ribeza.


Ribji meni pa bo chef Aleš Kristan predstavil z grahovo paštetko s timijanom. Sledi ekološka koleraba, pečena v testu, nato pa file Vodomčeve postrvi z masleno omako in pastirskim krompirjem. Sladica bo pr’ Končovc v sklopu Tedna restavracij takšna, kot pri zgoraj opisanem mesnem meniju.
Kranjski Brioni s sodobno kuhinjo
In kako bo bil videti Teden restavracij na kranjskih Brionih (Koroška cesta 10)? Ta restavracija, ki jo ekipa Vivi označuje z opisom »sodobna kuhinja izza kavarne«, bo tudi na tokratnem Tednu restavracij pripravila dva jedilnika: enega so poimenovali ona, drugega on.
Tako bo chef Tomaž Polenec jedilnik ona začel z ocvrto skuto, nato bo pot podaljšal k mlademu siru z žara, sledila bo krema topinamburja in nato še chefov segedin s škampovo omako in rdečo kozico.


Meni on pa bo med 10. in 19. oktobrom na Brionih videti takole: pozdravu iz kuhinje, ki bo zajel domačo skuto, bo sledila račja kremna pašteta, zatem krema topinamburja in nato chefov segedin s telečjo omako in lički odojka.
Večina sodelujočih restavracij bo, ob doplačilu, pripravila dodatno ponudbo. Več si lahko preberete TUKAJ.
Kot vsako leto, tudi tokrat na Tednu restavracij sodeluje Gostilna Krištof (Predoslje 22, Kranj), ki jo vodi družina Bolka, v kuhinji pa je glavni chef Uroš Gorjanc.
Jesenske dobrote pri Krištofu
Vas zanima, kaj bo odlični kranjskih chef pripravil tokrat? Krištofov meni I bo v pozdrav iz kuhinje zajel Podjedovo maslo s solnim cvetom ter Androževo bombetko. Sledila bo polnjena paprika s slovenskimi žiti in skladno omako, nato bodo postregli jesensko zelenjavno kapučino juho, zatem pa še krškopoljskega prašička, raviol, pire ter mesno omako.
Krištofov meni II se jesenskem Tednu restavracij razlikuje v zadnji jedi, in sicer je ta jedilnik pisan na kožo ljubiteljem lokalnih rib, saj bodo postregli file Vodomčeve postrvi, z jabolki in kolerabo polnjen raviol, pire dimljenega krompirja ter ribjo omako.


Še ta namig: tudi Krištofova ekipa bo, ob doplačilu, pripravila dodatno ponudbo, in to bo Krištofov tiramisu, na katerega je chef Gorjanc še posebej ponosen.
Kranjske gostilne s pisanimi lokalnimi, jesensko obarvanimi jedilniki, vabijo, da jih obiščete med 10. in 19. oktobrom 2025, ko bo čas za tokratni Teden restavracij. In ne pozabite – rezervacije so nujne, ker se mesta hitro polnijo, pa vam toplo svetujemo, da z rezervacijo pohitite.
Naslovna fotografija: pogrnjena miza na domačiji Pr’ Končovc (Javornik 10, Kranj). Foto: Dean Dubokovič




