Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

OBROČKANJE KOMENDSKIH ŠTORKELJ

Bolj spoštujmo naravo, cenimo vse živo v njej, varujmo živali in se veselimo para štorkelj s tremi mladiči nad našo pošto.
Na vitkem stolpu nad komendsko pošto že več let domuje par belih štorkelj. Da mu je prijetno, varno in domače, so poskrbeli komendski gasilci. Zato se pri nas počuti skoraj tako, kot bi se v svoji domovini – Prekmurju. Da mu ni dolgčas in da ima za koga skrbeti, ima tri mladiče. Tako imamo v Komendi pravo družino štorkelj. Nanjo smo se že tako navadili, da je za nas nekaj skoraj običajnega, če nad pošto in njeno bližino opazimo to lepo ptico.

Tako pa ni pri strokovnjakih za ptice – ornitologih, ki budno spremljajo štorklje po Sloveniji. Tudi na Gorenjskem, kjer okrog Kranja gnezdijo na dvanajstih krajih. Posebej budno jih spremlja Prirodoslovni muzej Slovenije. Prav na god zavetnika komendske župnije sv. Petra 29. junija opoldne sta se v Komendi oglasila zunanji sodelavec omenjenega muzeja Dušan Dimnik ter ornitolog in naravoslovni fotograf Tone Trebar, ki sta pred tem že obročkala mladiče štorkelj na Gorenjskem. To sta naredila tudi s komendskimi štorkljinimi mladiči. Tako jih bodo lahko ornitologi v prihodnosti spremljali, kjer koli bodo letali in gnezdili.

Podpisanemu, ki je od blizu pokukal v gnezdo z štorkljami, se je ob tem ponudil tudi enkraten pogled na Komendo z okolico. Nekaj čisto drugega, kot s tal. Tega se bo vedno spominjal, štorkljam, ki s široko razprtimi krili jadrajo nad Komendo, pa bo skoraj zavidal njihovo svobodno preletavanje, ki ga ljudje nismo deležni. Ob tem je pomislil, da bi bilo dobro, če bi tudi mi večkrat pogledali na zemljo s »ptičje perspektive«. Štorkljine. Mogoče bi potem spremenili svoje vedenje, odnos do narave in vsega živega v njej? Štorkljin pogled na zemljo bi mogoče tudi nam odprl oči za njene vrednote in pomen ohranjanja, kar nam je narava dala. Med drugim ptice, ki jih je danes vse manj (fazanov, postovk, jerebic, prepelic …), kriv za to pa je edino človek. Kje so leta, desetletja, ko je kar frfotalo okrog nas, toliko je bilo teh ptic? Potem pa so jih začeli uničevati pesticidi, težki kmetijski stroji, pretirani odstrel.

Narava daje in jemlje. Človek ne sme samo jemati, marveč mora imeti oko in glavo odprto tudi za občudovanje narave in vsega v njej. Tudi štorkelj nad komendsko pošto. Ko jih bomo v prihodnje zagledali, pomislimo tudi na to. In bodimo veseli in hvaležni, da si je par štorkelj izbral za svoje novo domovanje prav Komendo. Zelo primerno stavbo – pošto! Kot da bi nam hotel s tem kaj sporočiti. Premislimo in kmalu bomo uganili, kaj. Če ne, pa vprašajmo ornitologe.

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič 

Oglejte si tudi