Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Komenda
JUTRI
4°C
4°C
SRE.
3°C
2°C
Oceni objavo

Z ZELIŠČI DO ZDRAVJA

 

Milan Kalan, lastnik zeliščne kmetije Kalan in dobrotnik Ustanove Petra Pavla Glavarja, o pridelavi zdravilnih zelišč v neokrnjeni naravi Kozjanskega.

 

Dobrodelnega koncerta Ustanove Petra Pavla Glavarja (UPPG) 19. januarja v Kulturnem domu v Komendi se je kot dobrotnik UPPG udeležil tudi zeliščar Milan Kalan iz Podlešja na Kalobju. Spremljali sta ga žena Vikica in hčerka Jasna, študentka farmacije. Milan in Vikica sta 27. februarja 2018 v organizaciji UPPG (program Znanje za zdravje) v Breznikovem domu na Križu predavala okrog 40 udeležencem o gojenju zdravilnih zelišč, ravnanju z njimi in njihovi uporabi za ohranitev zdravja. Po tokratnem koncertu UPPG je bil njun pogovor z udeleženci omenjenega predavanja, pa tudi z drugimi gosti koncerta, predvsem o zdravilnih zeliščih.

Pridelujejo okrog 50 vrst zdravilnih zelišč
Podpisanemu časnikarju, ki ga je k pogovoru z zeliščarjem Milanom spodbudil univ. dipl. inž. agronomije in član Uprave UPPG Anton Jagodic, je Milan  najprej povedal, da ljudje v stiski iščejo pomoč in da jim je treba pomagati. Tukaj je mislil predvsem na njihovo skrb za zdravje, če je to načeto ali že močno ogroženo, pa na izboljšanje zdravja oz. vsaj lajšanje njihovih zdravstvenih težav. Oboje je mogoče tudi z zdravilnimi zelišči.

Kmetija Kalan se zdravilnim zeliščem poklicno posveča že skoraj 25 let. V neokrnjeni naravi kozjanskih gričev pridelujejo okrog 50 različnih zdravilnih zelišč. V naravi jih ne nabirajo, ker je tam njihov nadzor skorajda nemogoč. Pri pridelavi zelišč je namreč treba nadzirati vse: zemljo, gnojila, pogoje za pridelavo, tehnološko zrelost, prevoz … Zelišča zaradi naravnih danosti Kozjanskega pridelujejo ekološko; to je naravi prijazno, brez mineralnih gnojil, škropiv, polja obdelujejo ročno, ročno pobirajo pridelek, odstranjujejo odmrle in poškodovane dele. Zelišča sušijo v posebni sušilnici zanje. Ročno jih tudi zrežejo ali osmukajo. Tako pridelana, očiščena in uskladiščena zelišča ohranijo veliko zdravilnih učinkovin tudi, ko so suha.
 

Ljudem želijo pomagati v zdravstvenih težavah
Ko so začeli gojiti zelišča, so se s tem ukvarjali dva, trije zeliščarji v vsej Sloveniji. Najprej so več kot 20 let to delali ljubiteljsko za znance in prijatelje, potem pa so, predvsem iz želje, da bi pomagali čim več ljudem v zdravstvenih težavah, ljubiteljsko gojenje zdravilnih zelišč spremenili v poklicno. Ključni pogoj za to je bilo čisto okolje, v katerem so živeli. To jim je zagotavljala kmetija, ki jo je podedoval Milan. Začel je poglabljati svoje znanje o zeliščih, v ženi Vikici je našel odlično podpornico in sodelavko, sedaj, ko hčerka Jasna študira farmacijo, pa potrebno strokovnost, brez katere tudi pri zeliščih ne gre.

Da so na pravi poti, so potrdili obiski strokovnjakov iz številnih držav
Z ženo sta morala prebroditi številne težave, dobro znane Slovencem, ki se lotijo česa novega. Vztrajala sta in uspela, ker sta vedela, da sta na pravi poti. Njihova zeliščarska kmetija je postajala vedno bolj znana in priznana po Sloveniji in v tujini. Primer dobre prakse pridelave zelišč so si prišli ogledat strokovnjaki iz Francije, Estonije, Albanije, Avstrije, Nemčije, Srbije, BiH, Slovaške in drugih držav. Piko na i so dodali atašeji Evropske zveze s področja kmetijstva.

Milan je povezal pridelovalce zdravilnih zelišč v društvu Arnika

Milan je iz potrebe po znanju in ureditvi zakonske podlage glede pridelave zdravilnih zelišč ustanovil društvo Arnika, ki združuje pridelovalce zdravilnih zelišč iz vse Slovenije. Namen društva je: izobraževanje, povezovanje in skupno nastopanje na trgu. Prizadeval si je za ustanovitev komisije za pridelavo zelišč pri KGZS. Bil je pobudnik in eden izmed pripravljavcev nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) za zeliščarja pridelovalca. Na njegovo pobudo so začeli pripravljati smernice razvoja lokalne oskrbe z zelišči za obdobje 2016-1021.

Veseli so obiskov 

Prodaja zelišč je za Kalanove pomembna, saj je treba preživeti, še bolj pa svetovanje ljudem. To delajo z obiski in s predavanji, kakršno je bilo lani pri nas na Križu, tam, kjer prodajajo zelišča, pa tudi doma. Če se najavite (skupine in posamezniki), se lahko oglasite pri njih, si ogledate, kako zelišča gojijo, in dobite strokovni nasvet, kako pripraviti in uporabiti zdravilna zelišča.

Kje prodajajo zdravilna zelišča

Zeliščarska kmetija Kalan prodaja zelišča doma, po pošti, na ekoloških tržnicah v Celju in v Mariboru, na kmetijskem sejmu v Gornji Radgoni, na raznih prireditvah po Sloveniji. V Ljubljani jih prodaja podjetje Hruška, v Novem mestu Stari most.

Začenjajo novo izobraževanje za pridelovalce zdravilnih zelišč

Ker so trenutno na policah trgovskih centrov po Sloveniji samo uvožena zelišča in da bi bila oskrba z zelišči v Sloveniji res kakovostna, v marcu začnejo za morebitne pridelovalce drugi krog 110-urnega izobraževanja glede pridelave, predelave in prodaje zdravilnih zelišč. Izobraževanje bo potekalo tako rekoč od semena do semena. Udeleženci bodo morali rastlino vzgojiti iz semena, jo obdelovati, pobrati, posušiti in na koncu prodati.

Ker želi veliko ljubiteljev zdravilnih zelišč izpopolniti svoje znanje, bodo za njih pripravili tudi krajše delavnice.


Kdaj gremo k njim na obisk, pa tudi na ogled lepot Kozjanskega?
Da resnično veliko vedo in znajo svetovati, katera zelišča so primerna za kakšno zdravstveno tegobo, je, v pogovoru z zeliščarjem Milanom preizkusil tudi navzoči časnikar. Milan mu je povedal, katera dva čaja naj pije, obrazložil pa je tudi razlog njegovih zdravstvenih težav. Med drugim mu je priporočil, naj ne pije v trgovini kupljenih sokov, vode, energijskih napitkov in sadnih sokov, ki sploh niso narejeni iz sadja, marveč iz umetnih snovi. Pije naj sokove iz domačega sadja, je doma pečeni kruh (v kupljenem v trgovini so kemični dodatki, zato uživalca napenja in mu vzbuja umetno potrebno po še več kruha), pri jedi naj si privošči kozarček dobrega domačega vina. Je naj zmerno, zdravo hrano, se veliko giblje v naravi. Če ga zanima še več, naj obišče zeliščno kmetijo Kalan, kjer se bo najbolj prepričal o resničnosti povedanega, svetovanega in želenega. Najbolje kar s skupino komendskih občanov, predvsem upokojencev, ki jih najbolj skrbi za svoje zdravje, ga želijo okrepiti ali izboljšati. Spotoma bodo zavili še v kakšno pravo kozjansko »oštarijo« z dobro in zdravo hrano ter vinom.


Besedilo in fotografije:


Jožef Pavlič

 
Potrebni podatki o kmetiji Kalan: 

Zeliščna kmetija KALAN

Podlešje 12, 3233 Kalobje,

Tel.: 03/ 57 95 011

gsm: 041/311 884,

e-pošta: zelisca@siol.net

https://facebook.com/zeliscnakmetijakalan/

www.podezelje.com/zeliscna.kmetija.kalan

 

   

Oglejte si tudi