Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

V PESMIH BO VEČNO ŽIVEL

Maša in revija cerkvenih pevskih zborov ob 30. obletnici smrti duhovnika, fotografa, graditelja kapelice Marije Snežne na Veliki planini, pisca cerkvenih duhovnih pesmi in skladatelja Franceta Gačnika

Nekdanji stranjski župnik France Gačnik (rodil se je 8. avgusta 1927 v Velikih Laščah, umrl je 19. novembra 1988 v bolnišnici na Golniku, v Stranjah je bil dušni pastir od leta 1962 do smrti) je zapustil bogato glasbeno dediščino. Izdal je številne pesmarice s priredbami in lastnimi uglasbitvami: Večerni ave (1958), Na strunah kitare (1970), Prihaja Bog (15 božičnih pesmi za enega, dva ali štiri glasove; 1972, 1985), Na hribu križ (1974), Hvalite Gospoda (1977), Božična zgodba (1979), Naša pesem (1982), Sveti večer (1985). Mladi so posebej vzljubili pesmi iz pesmarice Na strunah kitare in Naša pesem; slednje so Stranjčani peli pri t. i. »ritmičnih mašah«, s katerimi je Gačnik zaslovel po vsej Sloveniji, zelo uspešno je gostoval tudi v tujini.

»To je bila pokoncilska pastorala,« je te maše in Gačnikovo zelo prizadevno glasbeno delovanje in ustvarjanje v Stranjah označil njegov nekdanji kaplan (od leta 1981 do leta 1984) mag. Anton Berčan, sedaj župnik in dekan v Ribnici, ki je 17. novembra popoldne zanj maševal v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Mekinjah. Pri oltarju sta se mu pridružila domači župnik mag. Pavel Pibernik in frančiškan p. Franci Seničar. Obiskovalci slovesnosti so darove namenili za obnovo mogočnega glavnega oltarja mekinjskega svetišča.

Kakšna je bila ta »pastorala«, so številni udeleženci začutili že pri maši, posebej pa pri reviji pevskih zborov po njej, ki so peli izključno Gačnikove pesmi. V prezbiteriju in na koru so se med mašo in revijo zvrstili: Kvartet Krt, Vokalno instrumentalna skupina sv. Mihaela Mengeš, Mešani cerkveni pevski zbor sv. Mihaela Mengeš, Moški pevski zbor župnije Mekinje, Cerkveni mešani pevski zbor župnije Gozd, Cerkveni otroški pevski zbor župnije Mekinje, Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik Stranje, Mešani cerkveni pevski zbor Mekinje, Mešani cerkveni pevski zbor Nevlje, Cerkveni mešani pevski zbor župnije Homec, Cerkveni otroški pevski zbor župnije Tunjice in združena cerkvena pevska zbora župnije Nevlje. Vsi ti zbori (okrog 250 pevcev in pevk) so med revijo zapeli po dve Gačnikovi pesmi, nazadnje skupaj v prezbiteriju pesem Ko v jutru zvezde ugašajo in najbolj priljubljeno Zate, Marija, nagelj je in rožmarin.

Anton Berčan je v presledkih med nastopi pevskih zborov na reviji jedrnato predstavil osebnost in delo Franceta Gačnika, tudi fotografa in graditelja kapelice Marije Snežne na Veliki planini.

Spomine nanj, med drugim, kako ga je zasliševala udba, je obudil tudi mekinjski župljan prof. Tone Ftičar.

Največ zaslug za obuditev jubilejnega spomina na Franceta Gačnika ima njegov dolgoletni organist in tesen sodelavec Dominik Krt, zborovodja in organist mešanega cerkvenega pevskega zbora v Stranjah, ki nosi Gačnikovo ime, leta 2009 mu je ta zbor pred stranjskim župniščem postavil spomenik.  

 

 

 

  

 

Oglejte si tudi