Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
4°C
ČET.
12°C
4°C
Oceni objavo

V osrčju pravoslavja

Velika želja članov Slovenske asociacije Suverenega malteškega viteškega reda (SA SMVR) je bila, da bi počastili relikvije reda v Črni gori: čudodelno ikono Device Marije iz Filerma (Filermosa) na Rodosu, desnico sv. Janeza Krstnika, zavetnika reda, in delček Svetega križa, na katerem je umrl Jezus Kristus. Ta želja se jim je izpolnila v nedeljo, 19. avgusta, med štiridnevnim romanjem po Črni gori in Kosovem (od 18. do 21. avgusta). Najprej so obiskali in počastili ikono Device Marije iz Filerma, ki jo hranijo v Zgodovinskem muzeju na Cetinju, nato v procesiji med petjem litanij Matere Božje odšli v bližnji pravoslavni samostan, kjer so se poklonili še omenjenima relikvijama.
Zatem so si ogledali dragocenosti muzeja, na koncu pa jih je sprejel novi dioklijski episkop Metodij. Predsednik SA SMVR Andrej Šter ga je obdaril z medaljo in listino, izdanima ob 800-letnici reda na Slovenskem (Melje pri Mariboru, leta 2017), novi vladika pa je redu podaril dragoceno kopijo ikone Device Marije iz Filerma (na fotografiji).
Slovenski romarji, članom SA SMVR so se pridružili tudi člani Društva prijateljev Svete dežele in drugi romarji, so obiskali še znameniti pravoslavni samostan sv. Vasilija Ostroškega v strmoglavi pečini črnogorskih gora ter samostane Srbske pravoslavne cerkve v Morači (Črna gora), v Peći, Visokih Dečanih in Gračanici na Kosovem. V Črni gori so se v Podgorici  srečali tudi s slovenskimi salezijanci, na Cetinju s sestrami frančiškankami Brezmadežnega spočetja, v Prištini na Kosovem so občudovali mogočno novo katedralo sv. matere Terezije, v romarski in župnijski cerkvi v Letnici, ki jo je zidal škof Janez Frančišek Gnidovec, pa molili, da bi bil čim prej prištet k blaženim.
Priporočili so se tudi sv. materi Tereziji, za katere redovni poklic ima zasluge prav škof Gnidovec.

Oglejte si tudi