Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

KOMU BODIMO HVALEŽNI?

Zahvalna nedelja v Zalogu je bila v znamenju hvaležnosti za rojaka škofa Jožefa Kvasa.

 

Zahvalna nedelja, 3. novembra, je bila tudi lepa priložnost za izrekanje zahval. K temu je verujoče pod zvonom sv. Matija v Zalogu pri Cerkljah na Gorenjskem v govoru med dopoldansko mašo v istoimenski cerkvi povabil zaloški rojak Maks Ipavec, župnik v Begunjah pri Cerknici in cerkniški dekan. Prav posebej  k zahvali za rojaka škofa Jožefa Kvasa, nekdanjega ljubljanskega pomožnega škofa, ki so se ga Založani in z njimi cerkljanski župljani slovesno spomnili pri maši 22. septembra v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Cerkljah na Gorenjskem, ko so obhajali 100. obletnico njegovega rojstva (9. 9. 1919 v Zalogu pri Cerkljah na Gorenjskem). Ob tej obletnici sta njegova nečaka,  župnik Maks Ipavec in nekdanji urednik za Cerkev po svetu pri katoliškem tedniku Družina Jožef Pavlič, napisala knjigo o škofu Kvasu.

Župnik Maks (rodil se je v isti hiši kot škof Kvas), je rojake Založane, katerim so se pri evharistični daritvi pridružili tudi škofovi in njegovi sorodniki iz komendske župnije, spomnil na kreposti in vrline, ki so odlikovale škofa Kvasa: ponižnost, ljubeznivost, dobrotljivost, usmiljenost in druge.

Maks Ipavec je pred tem škofove in svoje rojake ter komendske župljane pozval, naj bodo Bogu zlasti hvaležni za dar vere, za zakramente pa tudi za duhovnega pomočnika mag. Antona Česna, ki prihaja k njim maševat ob nedeljah.

Zahvalil se je dobrotnikom, ki so mu pomagali do duhovništva. Med njimi Antonu Porenti, ki je podpiral kar šest duhovnikov, sam pa živel zelo skromno.

Zakonske može je povabil, naj se tega dne zahvalijo za vse dobro svojim ženam, te pa možem; otroci staršem.

Pri maši je zelo lepo pel domači mešani cerkveni pevski zbor.

Po evharistični daritvi so se obiskovalci zbrali k pogostitvi v bližnjem gasilskem domu. Tam se je pogovor sukal predvsem okrog rojaka škofa Kvasa, na katerega v zaloški cerkvi spominja tudi njegova fotografija na desni strani cerkve pod križevim potom. Nekaj ženic je odšlo domov tudi s knjigo o njem z naslovom Moč ljubezni, ki je skorajda že pošla. Vsi verniki pa s povabilom rojaka Maksa Ipavca, naj tudi oni udejanjajo kreposti in vrline, ki jih je utelešal škof Jožef Kvas.

Bila je lepa in duhovno zelo bogata nedelja, ki se je bodo Založani še dolgo spominjali.

 

Besedilo in fotografije:

Jožef Pavlič

 

 

 

 

Oglejte si tudi