Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Jaslice v župnijski cerkvi v Komendi

Jaslice v župnijski cerkvi sv. Petra v Komendi je tudi letos postavila utečena ekipa, v kateri so bili: Marko Grilc, Andrej Gašperlin, Sebastijan Strnad, Drago Car, Janez Pogačar in Janez Ravnikar. 

Tiste jaslice, ki so jih postavili pod ambonom, so letos »bogatejše« za novo leseno štalico (izdelal jo je rezbar Andrej Gašperlin), najvišjo slovensko goro Triglav z Aljaževim stolpom na vrhu, Kredarico s kapelo Marije Snežne in planinskim domom (izdelal jih je Marko Grilc) ter vzpenjajočimi se planinci. Ostalo je bolj ali manj po starem. V središču jaslic je poleg nove lesene štalice z Jezuščkom, Marijo in Jožefom župnijska cerkev sv. Petra s pripadajočimi cerkvenimi stavbami ter vaškimi znamenji in kapelicami.

Jaslice pod samim »oltarjem k ljudstvu« je izdelala ekipa pod vodstvom župnika Zdravka Žagarja. Njihova posebnost je bila ta, da se je med devetdnevnico pred božičem spreminjala njihova podoba: betlehemska zvezda je bila vsak dan večja in daljša. Zelo dobra zamisel in povabilo: kot povečujoča se zvezda naj se v dneh pred božičem, predvsem pa po njih, krepi naša ljubezen do novorojenega Božjega Deteta, Boga samega ter sv. Jožefa in Marije.

Simbolno nas od betlehemske votline z Božjim Novorojencem v štalici dviga k nebesom, k samemu Bogu, bela koprena s svetlikajočimi se zvezdami, pripeta na vrh kupole v prezbiteriju. Potrditev, od kod prihaja prava moč, odrešenje in pot človeškemu rodu: Od nebeškega Očeta, njegovega Sina – Novorojenca in njegovih svetih staršev. 

Povezanost z župnijskim središčem, hkrati pa samostojnost v smislu vaških duhovnih središč predstavljajo tri podružnične cerkve (v Mostah, na Križu in v Suhadolah), postavljene v ločene jaslice ob prvem desnem stranskem oltarju sv. Andreja. »Družbo« jim delajo vaška znamenja in kapelice. Potrditev, da živi okrog Komende veren rod, ki priznava Boga Očeta, Sina in Svetega Duha. 

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič  

Oglejte si tudi