Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Zmagoslavni sprejem Tadeja Pogačarja

Komendčani in številni drugi obiskovalci so 13. avgusta popoldne sprejeli in pozdravili zmagovalca dveh največjih kolesarskih tekmovanj Tour de France in prejemnika bronaste medalje v cestni vožnji na olimpijadi v Tokiu.

Komendčani so 13. avgusta popoldne na hipodromu Konjeniškega kluba Komenda le dočakali vrnitev in hkrati obisk svojega največjega junaka in častnega občana za leto 2020, profesionalnega kolesarja Tadeja Pogačarja s Klanca pri Komendi. Zmagovalca najpomembnejšega kolesarskega tekmovanja na svetu Tour de France v letih 2020 in 2021 in dobitnika bronastega odličja 24. julija v cestni dirki na 32. poletnih olimpijskih igrah v Tokiu na Japonskem. KRALJA Tour de France, kot piše na panoju pred občinsko stavbo v Komendi. Ponosa Občine Komenda, izpričuje napis na transparentu čez cesto, ko iz Most zaviješ v Komendo. Kaj komendskim občanom pomeni Tadej, govorijo tudi napisi, lepaki in drugo, kar so občani naredili na raznih koncih in krajih občine in s tem počastili svojega zmagovitega občana.

Temu primeren je bil tudi sprejem na hipodromu, ki ga je v sodelovanju s Športnim društvom Komenda in Občino Komenda pripravil glavni organizator Jure Kern. Imel je zelo zahtevno nalogo, kajti na hipodrom niso prišli le povabljeni občani Komende, marveč številni Tadejevi sorodniki, prijatelji, znanci, podporniki, simpatizerji, občudovalci, navijači in predvsem – kolesarji. Med njimi mladi slovenski upi iz moštva Pogi team, ki pogumno stopajo – vozijo – po Tadejevih stopinjah. Tadeja je pričakala in pozdravila prava množica navdušencev nad njegovimi uspehi. Za primerno razpoloženje in njegovo stopnjevanje do trenutka, ko je Tadej s kolesarji Pogi teama privozil na hipodrom v majici zmagovalca na Tour de France 2021, sta poskrbela izvrstna voditelja sprejema in slavja v Komendi domačin Uroš Bitenc in Ljubljančan Anže Bašelj. Veliko je k zelo uspeli prireditvi pripomoglo igranje glasbene skupine Mali Oglasi Band z odlično pevko, plesna skupina Wild West Country Line dance in Godba Komenda.

Obiskovalci so si lahko zastonj privoščili piščanca brez dodatkov in vola, ki se je vrtel nad žerjavico (oboje je podarilo društvo Skakalni komite Gora), žejo pa so si gasili s točenim pivom in drugimi pijačami.

Številni so se ustavili pred Pogačarjevim paviljonom, kjer so prodajali majice in predmete s Tadejevimi prepoznavnimi znaki, spominke in kolesarske pripomočke. Tam so se lahko za prireditev akreditirali mnogi časnikarji in televizijski snemalci, ki so prišli v  Komendo, da bi v javnih občilih zabeležili pomemben dogodek ne le za Komendo, marveč vso Slovenijo.

S svojimi traktorji so se pripeljali člani društva Stari traktor Moste, z gasilnimi vozili pa člani domačih in bližnjih gasilskih društev. Gasilska častnica Mihaela Poglajen je na prizorišče privedla komendske gasilce in gasilke v prepoznavnih Tadejevih majicah.

Veliko občanov in drugih gostov se je na hipodrom pripeljalo z vsakršnimi kolesi. Marjan Zupančič s Klanca celo z zelo starim kolesom nekdanjega komendskega župnika Viktorijana Demšarja, glavnega raziskovalca življenja in dela Petra Pavla Glavarja, katerega 300. obletnico rojstva Komendčani praznujemo letos.

Skoraj vsakdo je imel pri sebi kaj, kar je bilo povezano s Tadejem Pogačarjem, prireditvijo, veseljem nad Tadejevimi enkratnimi kolesarskimi dosežki in, končno, domačo občino in vso Slovenijo.

Tadejev prihod na oder je pozdravila za to zelo primerna skladba Simply the Best (Preprosto najboljši). Prav v duhu Tadejevega odnosa do kolesarstva in tekmovanj v njem. »Pridnega, pogumnega, fanta z jekleno voljo,« je »televizijcem« povedal s svojega starega traktorja Janez Lončar s Podboršta pri Komendi, glavni zaslužni za Lončarjev muzej v tem kraju ter sprevode s konji iz Komende v Tunjice in nazaj. Letošnjega, jubilejnega v čast Petru Pavlu Glavarju, še pričakujemo.

Tadeja je prvi pozdravil komendski župan Stanislav Poglajen. Razpoloženje med na vso moč navdušenimi obiskovalci, ko se je Tadej s člani Pogi teama skozi dvoje vrst obiskovalcev pripeljal do odra, je primerjal s tistim na Elizejskih poljanah v Parizu, kjer je Tadej lani in letos občutil slast zmagovalca glavne dirke po Franciji, pa tudi že prej med samo dirko. Zahvalil se je vsem, ki so zaslužni za Tadejeve izjemne uspehe od očeta Mirka, mame Marjete (oba sta bila tudi na sprejemu) do trenerjev, spremnega osebja na cestnih dirkah itd. Poudaril je, da s Tadejevimi kolesarskimi uspehi vsa Slovenija kaže svetu, česa je zmožna. Občina Komenda se mu je oddolžila z najvišjim priznanjem – imenovanjem za častnega občana. Večjega priznanja mu ne more dati, je dejal župan Poglajen. Podaril mu je zanj zelo primerno knjigo, za katero je dala pobudo Tadejeva mama Marjeta: Skrivno dirko ameriškega profesionalnega kolesarja Tylerja Hamiltona, osvojitelja zlate kolajne v kronometru na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004, ki pa je moral medaljo vrniti zaradi uživanja prepovedanih snovi. Prav o tem – tragiki jemanja poživil, katerega največja žrtev je bil ameriški kolesar Lance Armstrong, govori v knjigi ta odlični kolesar.

Za županom Poglajnom je spregovoril tudi Tadej sam. Obudil je spomine na izredno zahtevno cestno dirko v Tokiu, pri kateri »kamera ni pokazala vsega«. Pri tem je imel v mislih več kot šest ur vožnje, tudi v razredčeni skupini, težak šprint proti cilju, v katerem si ni upal napasti, marveč je počakal na primeren trenutek, ko je to naredil. Spomnil je tudi na to, da so »vsi hoteli medaljo«, da se sam »ni predal«, marveč dal vse od sebe, mu je nazadnje uspelo.

Ob koncu prireditve se je, vidno ganjen, razveselil vsega, kar so mu pripravili v Komendi, se zahvalil organizatorjem, navijačem in sponzorjem, posebej Olimpijskemu komiteju Slovenije, ki mu je izročil ček s 15.000 evri nagrade za bronasto medaljo v Tokiu, prvo medaljo od petih, kolikor so jih dosegli slovenski športniki na tamkajšnjih olimpijskih igrah. »Hvala vsem, ki me podpirate!« je bila njegova zadnja beseda na njegovem sprejemu v Komendi. »Pogačarjevem velodromu«, je bil predlog. Da je zaenkrat še hipodrom Konjeniškega kluba Komenda je potrjeval velik šopek izbranih rož, ki jih je Tadeju podarila članica upravnega odbora omenjenega kluba Polona Osolnik.

Na odru so se zvrstili in Tadeja pozdravili še njegov prvi trener Miha Koncilija iz Suhadol, selektor slovenske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman, generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Blaž Perko, ki je Pogačarju izročil nagrado za bronasto kolajno v Tokiu v višini 15.000 evrov, in predsednik Kolesarske zveze Slovenije (KZS) Pavel Marđonović.

Na koncu so se vsi skupaj s Tadejem Pogačarjem, glavnim organizatorjem prireditve Juretom Kernom, komendskim županom Stanislavom Poglajnom in podžupanom Igorjem Štebetom še »postavili« za zgodovinski spominski posnetek.

Na odru je zapel tudi pevec ansambla Gašperji Danilo Lukan.

Prireditev se je podaljšala globoko v noč. Tudi zaradi izvrstnega igranja Mali oglasi banda in plesa plesne skupine Wild West Country Line dance.

Številni obiskovalci so odšli domov tudi s podpisi Tadeja Pogačarja na kupljene in s seboj prinesene predmete.   

Tadej je poleg vsega sila potrpežljivo odgovarjal na številna vprašanja časnikarjev. Poleg njega tudi mama Marjeta in oče Mirko in zaslužni za Tadejeve izredne uspehe.

Vsakdo, ki je bil na prireditvi, mu je v besedi pa tudi na tihem, kolikor ni mogel do njega, zaželel: Srečno še naprej! S pričakovanimi medaljami ali pa tudi brez njih, kajti tudi Tadej ni dobro naoljen stroj, marveč človek, tekmovalec z omejenimi zmožnostmi. Enkratnimi, vendar omejenimi. Tega se moramo tudi zavedati. Njegova starša se. Prav je, da se tudi mi. V smislu tega, kar je o Tadeju povedal Janez Lončar: priden, pogumen, fant z jekleno voljo. Od tod tudi njegovi izredni tekmovalni dosežki. In pa francoskega pregovora: Le roi est mort, vive le roi! Kralj je mrtev, naj živi prihodnji kralj. Danes je to najboljši kolesar na svetu Slovenec Tadej Pogačar, poleg njega zmagovalec v kronometru na olimpijadi v Tokiu Primož Roglič, jutri mogoče kdo od mladih v Pogi teamu, pojutrišnjem … Kdo ve? In vendar se bo svet vrtel naprej po izreku leta 1633 genialnega filozofa Galilea Galilei. Tadej Pogačar, tako upamo, to dobro ve. Naj kraljuje še naprej kot poklicni kolesar, naš častni občan in velik Slovenec!

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

Oglejte si tudi