Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Zmago Francozov so pozdravili zvonovi

Rouenski nadškof Dominique Lebrun (na fotografiji, foto: splet), ki je bil 13 let nogometni sodnik Francoske nogometne zveze (FFF), je po osvojenem prvem mestu "modrih" na nedavnem svetovnem prvenstvu v nogometu v Rusiji dovolil, da so v zvoniku rouenske stolnice zadoneli zvonovi, poročata Vatican News in KNA. Nogomet ima po njegovem veliko povezovalno vlogo v družbi. "Za Francijo pomeni tudi ponos, posebej na dan po zmagi." Ne le zgolj to, marveč tudi, da se nogometašem zagotovi dobra vzgoja in izobrazba ter vključevanje igralcev različnih narodnosti.
Nogomet je od leta 1998, ko so Francozi prvič postali svetovni prvaki, najbolj priljubljen šport tega naroda. Od tedaj dalje za "modre" navijajo navijači vseh družbenih slojev.
Cerkev se lahko veliko nauči od njega. "Moštveni šport je skorajda zgled za življenje v Cerkvi. V njem ima vsakdo svoje mesto. Potreben je tudi sodnik. Ta ima posebno nalogo: manj ko je viden, uspešnejša je igra."
Nadškof Lebrun je pošteno priznal, da so imeli Francozi kanček sreče v finalni tekmi; pohvalil je tudi prizadevne in dobre Hrvate. "Lahko bi se tudi drugače izšlo," je bil realist. Za francosko enajsterico je bila to vsekakor lepa zmaga. Za Francoze je, kot drugi navijači, malo trepetal, vendar so se nazadnje izkazali kot "pravi umetniki igre z žogo, ki trdo delajo, so zelo nadarjeni".
Pri gledanju odločilne tekme se je vnovič srečal s starimi prijatelji, ki imajo sedaj družine. Potrdilo tega, kako nogomet povezuje in združuje ljudi.

Oglejte si tudi