Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

KOMENDČANKE PRVE NA GORENJSKEM

Balinarska sekcija pri Društvu upokojencev Komenda je uspešno izvedla dvodnevno tekmovanje balinark in balinarjev gorenjskih upokojenskih balinarskih ekip.
Balinarska sekcija pri Društvu upokojencev (DU) Komenda je na svojem balinišču pod Planinskim domom Komenda pripravila dvodnevno prvenstvo upokojenskih balinarskih ekip iz vse Gorenjske. Prvega dne prvenstva – 28. junija – je tekmovalo dvanajst ženskih ekip, drugega dne – 29. junija – pa kar sedemnajst moških ekip.

Prvenstvo je potekalo v zelo zahtevnih vremenskih razmerah, saj so tako tekmovalke kot tekmovalci večino dneva tekmovali v veliki vročini, na žgočem soncu, pri temperaturah krepko nad 30 stopinjami Celzija. Kljub temu ne eni ne drugi niso omagali, marveč vztrajali v zahtevni preizkušnji ne le tekmovalnih spretnosti, marveč tudi prenašanju komajda še znosne vročine, ki so jo lajšali z obilo popite vode in krepilnih napitkov, pred tekmovanjem pa so se okrepili z narezkom in črno kavo ter drugimi dobrotami, ki so jih pripravile in jim z njimi postregle članice domače balinarske sekcije.

Izkazali so se tudi sponzorji: Oblak ALU steklarstvo in izdelava stavbnega pohištva d. o. o. Podboršt pri Komendi, Steklarstvo v Kranju na Savski loki, Tesarstvo in krovstvo Štebe Igor Žeje, Mesarija Selak Vodice in sosed Planinski dom Komenda.

Tekmovalke in tekmovalce je oba dneva pred začetkom tekmovanja pozdravil, na koncu pa se jim je za udeležbo zahvalil, namestnik predsednika Komisije za šport, rekreacijo in gibalno kulturo pri Pokrajinski zvezi društev upokojencev (PZDU) Gorenjske Drago Kolar, tudi podpredsednik DU Komenda. Vse potrebno za tekmovanje je pripravil in tekme sodil zelo izkušeni sodnik Tomaž Hacin. Pokale in medalje je prvega dne članicam prvih treh ekip izročil podpredsednik DU Komenda Avguštin Sodnik, zmagovalcem prvih treh ekip pri  moških drugega dne tekmovanja pa voditeljica Balinarske sekcije pri DU Komenda Ivanka Žulič.

Za veliko presenečenje so prvi dan tekmovanja poskrbele komendske balinarke, saj so osvojile prvo mesto; druge so bile tekmovalke iz Predoselj, tretje pa balinarke iz Radovljice.

Gledalci in navijači so pričakovali, da jim bodo uspešno sledili tudi člani balinarske sekcije pri DU Komenda, a ni bilo tako. Kdo je kriv, nima smisla ugotavljati (ali utrujenost po vnetem navijanju za domače tekmovalke ali pripekajoče sonce ali kozarček piva preveč prvega dne, ko so »zalili« zmago članic), vendar se je vnovič izkazalo, da je balinarska krogla okrogla in da je ni lahko čim bolj približati balincu ali izbiti dobro balincu približano kroglo nasprotnika. Z medaljami ovenčani in pokali nagrajeni so tokrat odšli domov Tržičani (osvojili so prvo mesto), drugi so bili sosedje Cerkljani, ki so s tem lepo presenetili, tretji pa Predosljani.

Prvenstvo je organizator Balinarska sekcija DU Komenda sklenil srečno in uspešno, si s tem pridobil nove dragocene izkušnje, potrdil pa tudi svoje dobro delo v domačem okolju in širše.

Prvenstvo pa je izpričalo tudi to, kar je o balinarjih izjavil dolgoletni tekmovalec v balinanju in še dlje v šahu Jožef Prestrl iz Radovljice: »Zdravi smo kot risi!« Ob tem je poudaril, da niso pomembna le tekmovalna srečanja, marveč predvsem druženje in prijateljevanje. Obojnega je bilo v Komendi veliko.

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič  

Oglejte si tudi