Oceni objavo

POT K SOSEDU - OBČINA CERKLJE NA GORENJSKEM

1. POHOD PROTI CERKLJAM
 
V soboto, 22. 4. 2023, je bil s strani Ustanove Petra Pavla Glavarja, Planinskega društva Komenda, Občine Komenda in Zavoda za turizem Cerklje organiziran pohod imenovan Pot k sosedu v občino Cerklje na Gorenjskem. To je bil že drugi pohod z namenom krepitve dobrih medsosedskih odnosov, spoznavanju sosednje občine in aktivnemu preživljanju prostega časa.

2. ČEBELARSKO-KMEČKI MUZEJ
 
V zgodnji jutranji uri smo se vsi pohodniki zbrali pri ribniku Lahovče in se nato podali na športno-kulturno obarvano pot. Naša prva postojanka je bil čebelarsko - kmečki muzej v Spodnjem Brniku, kjer nam je gospod Franci Strupi predstavil svojo bogato zbirko čebelarskih in kmečkih pripomočkov ter nas poslušalce razvedril s hudomušnimi šalami. Marsikomu med nami so bili predmeti, ki so tam razstavljeni, popolna neznanka, nekateri pa so poznali njihov pomen in uporabo. Vsi smo se strinjali, da ima izredno bogato zbirko kmečkega orodja, pohištva, oblačil, čevljarskega orodja in čebelarskih pripomočkov, katero z veseljem razkaže obiskovalcem.
 
3. OGLEDI V CERKLJAH
 
Po sladki pogostitvi smo se odpravili proti naslednjima kontrolnima točkama, ki pa sta bili že v Cerkljah – Plečnikovi vežici in rojstni hiši Ignacija Borštnika. Vodička Polona nam je povedala, od kod izvira ime Cerklje – da so v središču naselja včasih stale tri cerkve oziroma kot so takrat rekli tri cerkle. V rojstni hiši Ignacija Boršnika smo izvedeli nekaj več informacij o prvem slovenskem šolanem igralcu po katerem se danes imenuje osrednji slovenski gledališki festival in si ogledali, kje je preživel svoja otroška leta. Za hišo raste tudi potomka najstarejše vinske trte iz Maribora.
 
 
4. NASTOP FOLKOLRNE SKUPINE IN POT PROTI CILJU
 
Nazadnje smo prišli še v samo središče Cerkelj, se tam sprehodili skozi spominski park, kjer so razstavljeni kipi slavnih občanov, nato smo se na Cerkljanski tržnici udeležili folklornega nastopa Kulturnega društva folklora Cerklje. Sledil je topel obrok pri Petrovčevi hiši, potlej pa smo krenili na pot proti domu. Menim, da smo dan prav vsi udeleženci lepo preživeli, ne samo, da smo bili obdani z dobro družbo, tudi spomladansko vreme nam je bilo naklonjeno. Vsem pohodnikom in soorganizatorjem se lepo zahvaljujemo in se veselimo ponovnega snidenja z vami naslednje leto.
 
 
Fotografije: Blaž Zupančič
Besedilo: Lara Cvek 

Oglejte si tudi