Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

VZGOJA RASTLIN V VISOKIH GREDAH

Ustanova Petra Pavla Glavarja (UPPG) je nas, komendske občane, v okviru programa Znanje za zdravje 2020 povabila na predavanje z naslovom VISOKE GREDE NA DOMAČEM VRTU. Predavanje je bilo 14. februarja zvečer v Domu krajanov Antona Breznika na Križu pri Komendi. Predavala je univ. dipl. agronomije Ana Ogorelec, specialistka za zelenjadarstvo pri KGZS – Zavodu Ljubljana, ki že več kot dvajset let svetuje na zelenjadarskih kmetijah na območju omenjenega zavoda. Predavanje je pritegnilo lepo število obiskovalcev, ki se že ukvarjajo s tovrstno pridelavo zelenjave oz. se ji nameravajo posvetiti, ali pa jih je to zanimalo. Da je res tako, so pokazala številna vprašanja predavateljici že med predavanjem, predvsem pa po njem. 

Strokovnjakinja je zelo nazorno ob predvajanih posnetkih raznih vrst visokih gred najprej povedala, kam in kako jih postaviti, katere rastline lahko gojimo v njih in kdaj, kako jih gnojimo in zalivamo ter še veliko drugega koristnega. Njenih napotkov je bilo toliko, da smo si jih udeleženci predavanja marsikatere zapisali. Spodbudila nas je, vsaj tiste, ki se z zamislijo o postavitvi in ureditvi visoke grede srečujemo prvič, naj se ne ustrašimo, saj gre za razmeroma enostavno dejanje, pri katerem je potrebno malce spretnosti, uporaba pravih materialov in osnovno znanje. To smo dobili na predavanju. 

Najbolj primeren čas za postavitev visoke grede je sicer jeseni, a nič ne de, če smo to zamudili; tudi sedaj v razmeroma toplem predpomladanskem vremenu se lahko tega lotimo. Če sami ne bomo znali (tisti, ki se niso udeležili predavanja), se lahko posvetujemo z občani, ki so tega že vešči.

Predavateljici se je za zelo zanimivo in poučno predavanje zahvalil univ. dipl. agronom Anton Jagodic, član uprave UPPG.  

Predavanje je omogočil Vrtni center Gašperlin iz Most

Predavanju o visokih gredah na domačem vrtu bosta sledili tudi zelo zanimivi in koristni predavanji prav tako v Domu krajanov Antona Breznika na Križu pri Komendi o vzgoji in kisanju zelja z degustacijo (v petek, 21. februarja ob 18. uri) in vzgoji špargljev/belušev (v petek, 28. februarja, ob 18. uri). 

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič 

 

 

Oglejte si tudi