Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

UPOKOJENCI NAVDUŠILI S SVOJIMI NASTOPI

Prireditev »Skupaj se imamo fletno« 26. januarja v dvorani Kulturnega doma v Komendi je pokazala, da imajo DU Cerklje na Gorenjskem, DU Bukovica-Šinkov Turn in DU Komenda veliko umetniško nadarjenih, prizadevnih in tudi zelo dejavnih članov.

 

Kdor se je v soboto, 26. januarja, zvečer udeležil tradicionalne prireditve »Skupaj se imamo fletno« v Kulturnem domu v Komendi, se je lahko prepričal, da so upokojenci veseli in družabni ljudje, še vedno polni moči, načrtov pa tudi dejanj. K tem lahko prištejemo vse, kar so tri sosednja prijateljsko in delovno povezana upokojenska društva – Cerklje na Gorenjskem, Bukovica-Šinkov Turn in domače komendsko – pripravila za kar uro in pol trajajoči program. S svojimi nastopi so navdušili veliko število obiskovalcev. Prav bi bilo, glede na prikazano, da bi jih bilo še več, a mraz, sobotni večer in televizijski program so naredili svoje. Tisti, ki so bili v dvorani, so se imenitno zabavali, nasmejali do solz in se čudili, od kod upokojencem tolikšna volja do življenja, najprej pa učenja, kajti za vse, kar so prikazali in pokazali na odrskih deskah, je potrebno veliko vaj, učenja na pamet in vztrajnosti. Zato ne bi bilo čisto nič narobe, če bi več vrst sedežev v dvorani zasedli mladi. Imeli bi se čemu čuditi, kaj občudovati in nazadnje reči: Kapo dol pred upokojenci! Z vsem dolžnim spoštovanjem do njih. In njihovim zgovornim povabilom: Posnemajte nas!

Gostje iz DU Bukovica-Šinkov Turn (njihova pevska skupina) so ob Henčkovi spremljavi zapeli ljudske pesmi Hladna jesen že prihaja, Na hribčku je moj dom in Štirje fantje špilajo, njihova dramska skupina (Malči, Silva, Inge, Danica in Vinko) je uprizorila skeč Sedmina.

Cerkljanski folkloristi pod vodstvom Braneta Smita so odplesali gorenjski ljudski ples, s katerim so pokazali »V Crklah je pa tuko«, imenitni igralki Francka Rozman in Anica Resberger sta s skečem Oj ti moški do solz nasmejali poslušalce v dvorani.

Najobsežnejši program so, kot se spodobi, imeli gostitelji – člani domačega DU Komenda. Kot prva in na večeru nasploh je Folklorna skupina DU Komenda pod umetniško voditeljico Mojco Mršol in vodjem Janezom Slapnikom nastopila s plesno in pevsko točko »Od Ribnice do Kamnika«, poleg gorenjskega ljudskega plesa je zaplesala tudi štajeriš. V drugem nastopu pa s plesno točko Mam´ rajši Gorenjca. Dramska skupina pod vodstvom Alojza Zvera je nastopila s skečem O ženinu. Z zelo ubranim petjem se je tudi tokrat izkazal Mešani pevski zbor DU Komenda pod vodstvom Ignaca Gorjanca. Zapel je pesmi: Samotno drevo, Lipa zelenela je (dvesto let je od rojstva pisca besedila Miroslava Vilharja, uglasbil jo je »sosed« Cerkljan Davorin Jenko) in ansambla bratov Avsenik Naj bo pomlad. Vmes je pevka in pesnica Marija Kern recitirala svojo pesem Sama, povezovalka programa mlada Anja Kralj Železnik (prav vse je navdušila z izjemnim nastopom) pa »motoristično« različico Prešernovega Povodnega moža.

Pred zadnjo pesmijo je predsednica DU Komenda Marija Pirnat pozdravila vse navzoče, se zahvalila nastopajočim, posebej napovedovalki Anji, ter glavnemu organizatorju prireditve Mihi Ferjucu za tako obsežen, raznovrsten in bogat program srečanja sosedskih upokojenskih društev. Povabila je še na drugo srečanje – v prostore upokojencev, kjer so si ob obilni postrežbi prijaznih domačink nazdravili in o marsičem sproščeno pogovorili. Razhajali so se zadovoljni, da so doživeli tako lep kulturno-umetniški večer, si segli v roke v želji, da se kmalu spet vidijo (če ne drugače, na občnem zboru), ter da se jim pri njihovih prizadevanjih za dvig kulture, veselosti in družabnosti v Komendi pridružijo novi, predvsem mlajši upokojenci. Vendar je za to potrebno veliko več kot dober sklep: vaje, potrpežljivost, poslušanje umetniških vodij, žrtvovanje prostega časa … Potem so mogoče takšne prireditve, kot je bila tokratna v Komendi, na kateri so se  združili mladost in življenjska zrelost, elan in izkušnja, lepota in kljub letom presenetljiva živahnost, zagnanost in veselje do življenja. Vse to in drugo je dalo pridih večeru, obrodilo poln in zrel sad. Da bi jih še veliko!


Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi