Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
15°C
JUTRI
25°C
15°C
Oceni objavo

POT K SOSEDU - V TUNJICE

Lep in poučen pohod v organizaciji Ustanove Petra Pavla Glavarja

Vodstvo dobrodelne Ustanove Petra Pavla Glavarja (UPPG) je za tretjo etapo »Poti k sosedu« izbralo s Komendo v zgodovini in tudi sicer zelo povezanimi Tunjicami. Te so za časa župnika Petra Pavla Glavarja spadale kot podružnica h komendski župniji, omenjeni veliki Komendčan pa je v letih od 1762 do 1766 sezidal novo cerkev sv. Ane v Tunjicah. Komendčani še vedno radi na god Marijine matere in priprošnjice žena za zanositev romajo v Tunjice.

Člani UPPG in drugi so se v ta kraj odpravili 18. maja zjutraj po gozdni poti od Lovske koče Križ. Najprej so se ustavili pri Marijinem studencu, nato pazljivo obhodili velik zemeljski plaz, kmalu zatem pa jih je, ko so bili na Vinskem vrhu, »pozdravila« župnijska in romarska cerkev sv. Ane na Bukovem vrhu.

V njeni bližini so jih sprejeli in pozdravili: predsednik Krajevne skupnosti (KS) Tunjice Valentin Zabavnik, čebelar Aleksander Mikuš in odličen poznavalec Tunjic Ivan Nograšek. Zabavnik jim je predstavil domačo krajevno skupnost, ki danes spada pod Občino Kamnik, Mikuš nam je povedal veliko o čebelah, matici in donosih medu. Nograšek pa mnoge zanimivosti iz zgodovine Tunjičanov in Tunjic.

Po ogledu cerkve, med katerim nam je domačinka prof. Marjeta Čimžar zaigrala na orgle in zapela dve pesmi, so nas gostitelji pogostili v bližnji mežnariji.

Od nje smo se spustili do nasada starih sort sadnega drevja Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice, v katerem sta nam predsednik Valentin Zabavnik in član Janez Golob pokazala, kako vzgajajo zoper bolezni odporne sorte jablan in hrušk.  

Čakala nas je le še razmeroma dolga asfaltno-makadamska pot do Planinskega doma Komenda, kjer smo se okrepili z zelo okusnim bogračem. Prej, v Tunjice, smo hodili po prijetni in uhojeni gozdni poti.

Pred slovesom so nam Tunjičani obljubili, da nas bodo obiskali v Komendi.

Bil je lep in pomenljiv dan: tako za člane in nečlane UPPG kot tudi Tunjičane. »Tunčane«, jim pravimo po domače. Imajo pa tudi svoj list »Tunški glas«, ki izhaja enkrat letno, o vasi in njenih znamenitih možeh ter zanimivosti pa je izšlo več knjig.

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

 

Oglejte si tudi