Oceni objavo

POMOČ POPLAVLJENCEM

Marija iz Filerma obiskuje lani poplavljene občine in župnije.


Po raznovrstni pomoči iz Slovenije in tujine od katastrofalnih poplav 4. avgusta 2023 številnim poplavljencem širom Slovenije je bilo večkrat rečeno in zapisano, da tako hudo prizadeti ljudje v svoji veliki stiski poleg »materialne« in denarne potrebujejo tudi druge oblike pomoči: socialno, psihološko in duhovno. Tega se dobro zavedajo člani Slovenske asociacije Suverenega malteškega viteškega reda (SA SMVR) in Malteške pomoči Slovenija (MPS), ki so s sobrati iz drugih držav med prvimi pomagali poplavljencem z izsuševalnimi napravami in drugim nujno potrebnim. Red ima namreč poleg pomoči hudo bolnim in siromašnim ljudem veliko izkušenj pri pomoči ljudem v hudih naravnih nesrečah po svetu, jim hitro in učinkovito pomaga.  

Člani SA SMVR in MPS so ob siceršnji pomoči poplavljenim krajem in ljudem začutili, da jih lahko duhovno okrepi tudi kaj takšnega, kar jim bo zares blizu, pri srcu. Pri tem so se spomnili svoje zavetnice bl. Device Marije iz Filerma. Marije Romarice bi lahko rekli. Njeno izvirno podobo naj bi upodobil sam evangelist Luka.

Malteške viteze je namreč v več kot devetih stoletjih obstoja in delovanja njihovega reda ikona Marije iz Filerma spremljala v dobrem in hudem, preživela vse mogoče viharje in vojne, nazadnje se je ustalila na Cetinju, kjer jo danes hranijo kot izredno dragocenost in pomenljivost v posebni sobi v muzeju. Slovenski malteški vitezi so že dvakrat romali k njej in se ji priporočili.

Maša Bersan Mašuk, odlična slikarka z ruskimi koreninami, je »napisala« (ikone se ne riše, marveč piše) slovensko podobo izvirne ikone Marije iz Filerma na kar 900 let staro, kot je Malteški viteški red, hrastovo desko. Uokviril jo je in ji dodal številne bisere zlatar in srebrokovač Christoph Steidl Porenta. Oba sta ustvarila pravo umetnino. Ne takšno za v muzej, marveč »živo«, za med ljudi, kajti ikona spremlja člane SA SMVR in MPS pri vseh velikih slovesnostih in dejanjih. 8. novembra 2023 jo je blagoslovil sam papež Frančišek in ji zaželel nadaljnjo srečno pot po Sloveniji in tudi svetu.

Z njo so v Rim romali člani SA SMVR in MPS in drugi Slovenci, med njimi tudi župani in župniki iz poplavljenih občin in župnij. Nazaj so se vrnili trdno prepričani, da tudi Marija iz Filerma lahko duhovno potolaži in okrepi tisoče zaradi poplav prizadetih Slovencev. Ob drugih oblikah nadaljnje nujne pomoči.

Od blagoslovitve dalje ikona filermske Marije »obiskuje« ljudi v ob poplavah posebej hudo prizadetih krajih. Svojo romarsko pot je začela v Logarski in Savinjski dolini, kjer je že bila v Solčavi, v Lučah, v Ljubnem ob Savinji, v Rečici ob Savinji, v Nazarjah, v Šmartnem ob Paki in v Braslovčah. Od 7. januarja je na Polzeli, kjer so imeli nekdaj malteški vitezi svojo posest, imenovano komenda. Danes jih v Sloveniji nimajo več, občini Polzela pa je uspelo obnoviti nekdanji grad Komenda in ga nameniti sodobnim potrebam, zahtevam in dejavnostim primerno.

V njem ima SA SMVR svojo sobo, v kateri je predstavljena zgodovina in dejavnosti Malteškega viteškega reda v nekdanjih komendah Melje pri Mariboru, Polzela in sv. Petra na Kranjskem (sedanji Komendi). V tej sobi hranijo tudi oblačila, odlikovanja in dokumentacijo dr. Štefana Faleža, nekdanjega veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu in SMVR. Štefan Falež je bil namreč poleg drugega (pripravljal je celo papeževa potovanja) visok dostojanstvenik reda. Veliko si je za ureditev te sobe in obnovo gradu Komenda prizadeval lani umrli član reda Stanko Novak, doma iz polzelske župnije.

»Slovensko« ikono Marije iz Filerma na njenih romanjih po avgusta lani poplavljenih slovenskih krajih spremljajo slovenski malteški vitezi in člani MPS. Predstavljajo namen romanja ikone, predvsem pa izražajo solidarnost in bližino ljudem v hudih preizkušnjah in težavah. Delijo jim podobice Marije iz Filerma in brošuro z zapisom o njeni milostni podobi in delovanju, se skupaj z njimi izročajo v Marijino varstvo in priprošnjo pri Sinu. To najgloblje začutijo in doživljajo pri skupnih mašnih daritvah. Kako smo vsi potrebni Božje in človeške pomoči, tolažbe in notranje okrepitve. V poplavah prizadeti ljudje so jim zelo hvaležni za to. Da so poleg velikega števila ljudi, pa tudi civilnih in cerkvenih oblasti, ki so si prizadevali in si še čim hitreje in kar najbolje pomagati tisočem Slovencev v hudi stiski, tudi rojaki, ki so povezani z njimi v molitvi zanje, v besedi in predvsem v vlivanju upanja, da bodo zmogli tudi to težko preizkušnjo.  Najprej pa s tem, da pridejo k njim, se ne čutijo same, zapuščene in pozabljene, o čemer slišimo po javnih občilih. Tokrat z ikono Marije iz Filerma za en teden v vsako od poplavljenih občin in župnij, ki si tega želi, vidi v tem pravi smisel in pomen sočutja z bližnjimi v stiski še v drugačni – duhovni obliki.

Iz Polzele bo ikona Marije iz Filerma romala v Črno na Koroškem, nato v Kamnik in Komendo, nekdanjo večstoletno posest malteških vitezov (od tega je kraj tudi dobil ime); pred tem se bo pridružila članom SA SMVR na duhovnih vajah. Udeleženci bodo med njimi Marijo iz Filerma prosili za blagoslov svojega dobrodelnega dela – njihovo vodilo je zaščita vere in pomoč ubogim –, pa tudi pričevanje v sedanjih zahtevnih časih in razmerah na Slovenskem, ko vsi čutimo krizo identitete, iskanja prave poti naprej in tudi odgovornost dobrega vodenja države, občine in župnije. Smo »skupaj na poti«. S pomočjo Marije iz Filerma, upodobljene na »slovenski« ikoni, smo lahko mirnejši, srečnejši in uspešnejši ter učinkovitejši v nemirnih in zahtevnih časih.

Povabljeni, da se nam pridružite na omenjenih krajih. Predvsem pa, da vsi skupaj ne pozabljamo na naše »brate in sestre« v hudi stiski, jim pomagamo kjerkoli in kakorkoli moremo, znamo in zmoremo. Poplavljencem, bolnim, trpečim, umirajočim, osamljenim in drugim Slovencem in Slovenkam. Novo leto kliče tudi k tem dejanjem.

(Pripis: Vse fotografije so posnete 7. januarja 2024 na Polzeli.)  

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič in drugi

Oglejte si tudi