Oceni objavo

IMELI SMO SE "FLETNO"

Kulturno-zabavna prireditev v Kulturnem domu v Komendi

Društvo upokojencev (DU) Komenda je s sosednjima upokojenskima društvoma v Cerkljah na Gorenjskem in v Bukovici-Šinkovem Turnu pripravilo že tradicionalno prireditev »Skupaj se imamo fletno«. Tokrat 10. decembra zvečer v Kulturnem domu v Komendi, »ponovitvi« pa bosta 14. januarja 2023 ob 19. uri  v Cerkljah na Gorenjskem in 4. februarja 2023 ob 18. uri v Utiku. Za prireditev se je ob predsedniku DU Komenda Saši Lenarčiču posebej potrudil predsednik Mešanega pevskega zbora (MePZ) Komenda Miha Ferjuc.  

Saša Lenarčič je imel pri prireditvi prvo in zadnjo besedo. Najprej je pozdravil vse nastopajoče, posebej predsednico DU Cerklje na Gorenjskem Marto Hočevar in DU Bukovica-Šinkov Turn Dragi Sodnik. Nato številne zbrane v dvorani, ki se jim je pridružil tudi na novo izvoljeni komendski župan Jurij Kern. Saša Lenarčič je zaželel, da bi imel več posluha za domače upokojensko društvo, kot sedanja občinska uprava, bolje sodeloval z njim.

Za njim so na odru, ki ga je lepšala naslikana panorama Komende z napisom prireditve in rdeče rože Vrtnarije Gašperlin, prvi nastopili domači upokojenci. Njihov zbor je pod vodstvom Ignaca Gorjanca zapel pesmi Dekle na vrtu in Kaj je ljubezen.

Nato so sestre Juvan – Petra, Nika in Manca – izvrstno zaigrale na svoja glasbila (harmoniko, flavto in citre) pesmi Kranjsko dekle, Če se od spominov da živet in Spomin.

Njihov mladostni in dovršen nastop je bil dober uvod v skeč Zgodba zlate poroke, ki ga je uprizorila Dramska skupina pri DU Komenda. Besedilo zanj je napisala pesnica Marija Kern s Klanca pri Komendi, igralce pa je na igro pripravil novi vodja Dramsko-recitatorske skupine pri DU Komenda Mirko Pogačar. V skeču sta zaigrala tudi otroka novoizvoljenega župana Jurija Kerna in njegove žene Tee, ki se je tudi udeležila prireditve. Čeprav še »rosno« mlada, sta pokazala dar za nastopanje na odru, ki ga imajo Kernovi poleg pevskega daru in čuta za kulturno-prosvetne dejavnosti. Naj spomnim, da je Jurij Kern igral Petra Pavla Glavarja, ko so na istih odrskih deskah uprizorili igro o njem z naslovom Najdenček.  

Skeč o zlati poroki, ki sta jo Marija in Janez Kern v resnici že praznovala 2021-tega leta – avtorica je tudi nastopila v glavni ženski vlogi – je spodbudil Marinko Crnkovič in Olgo Gros, da sta ta jubilej uprizorili v enodejanki, v kateri ni manjkalo dovtipov in hudomušnosti. Sami sta tudi napisali besedilo.

Za Komendčani so stopili na oder »sosedje« iz Bukovice in Šinkovega Turna. Najprej pevci in pevke glasbene skupine Aronija s tremi zapetimi pesmimi (So ptičice zbrane, Kje so tisti lepi časi in Veseli čas prihaja), za njimi pa se je predsednica DU Bukovica-Šinkov Turn Dragi Sodnik izkazala tudi kot recitatorka s pesmijo pesnika in pisatelja Ferija Lainščka Kako je ljubezni ime.

Kot tretji so ob instrumentalni spremljavi priplesali na oder člani Folklorne skupine pri DU Cerklje na Gorenjskem in s svojim bogatim in raznovrstnim nastopom pokazali V Cerkljah pa je tako. Res dobro! Dobro sta se pevsko »ujeli« tudi pevki Francka Rozman in Ani Rehberger s pesmima Zažarele so planine in Sem se oženil. Za njima je gromek aplavz za svoje recitiranje Prešernovega Povodnega moža požel Štefan Močnik.

Prireditev so sklenili člani domačega MePZ DU Komenda s pesmima Snežinke padajo z neba (te so res) in Gozdovi v mesečini.

Več kot dodano vrednost ji je dala mlada povezovalka Anja Kralj Železnik, ki je vse, kar je povedala, strnila v stihe. Veliko in zahtevno delo, ki ga je kot anglistka, prevajalka in tudi sama pesnica odlično opravila. Za to si je resnično zaslužila rože iz rok predsednika DU Komenda, poleg nje pa sta jih dobili tudi predsednici gostujočih nastopajočih upokojenskih društev.

Po kar dve uri trajajočem programu so se nastopajoči in njihovi spremljevalci zbrali v prostorih DU Komenda na Glavarjevi cesti k pogostitvi, pogovoru in tudi pesmi. Med hojo do nekdanjega Glavarjevega špitala so se razveselili poplesavajočih snežink. Vse pa je preveval topel in osrečujoč občutek, da tudi kot upokojenci s svojimi darovi lahko veliko prispevajo k bogatejšemu kulturno-prosvetnemu življenju v domačem kraju in drugje. Da so v glavah, srcih in svojem prizadevanju za lepo, dobro in tudi razvedrilno vsej prej kot – upokojenci. Pri svojem delu so lahko v spodbudo mladim.

Zbranim se je pri prijetnem druženju pridružil tudi novoizvoljeni komendski župan Jurij Kern z ženo Teo.

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič  

Oglejte si tudi