Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

DU KOMENDA ZAVZETO V NOVO "ŠTIRILETKO"

 

Društvo upokojencev (DU) Komenda se je po zelo obiskanem in uspešnem občnem zboru 9. marca v prostorih osnovne šole v Komendi prizadevno lotilo novih nalog. Krila za to in dodatno spodbudo mu je dalo dobro opravljeno delo v zadnjem štiriletnem obdobju, ko je društvo zelo prizadevno vodila predsednica Marija Pirnat. Zadala si je celo preveč nalog. Ko je ugotovila, da vsem ne bo mogla biti kos, kajti vodenje društva z več kot 700 člani zahteva celega človeka, je predsedovanje prepustila novemu predsedniku Saši Lenarčiču, sama pa je prevzela blagajniške posle. Novi predsednik je na občnem zboru dobil stoodstotno podporo navzočih članov društva. Za to se jim je toplo zahvalil, obenem je izrazil trdno upanje, da bo takšne podpore deležen tudi v prihodnje, ko jo bo resnično potreboval.

Da bo tako, je dalo slutiti že srečanje 3. aprila v prostorih DU Komenda na Glavarjevi cesti 104, kjer so se zbrali novi predsednik društva Saša Lenarčič, dosedanja predsednica Marija Pirnat, nepogrešljiva in vestna tajnica Brigita Debeljak, podpredsednik Ivan Hlade, ki je izvrstno in, ko je šlo za jubilante, tudi zelo občuteno, vodil zadnji občni zbor društva, dosedanja tiskovna predstavnica društva Katja Tabernik in podpisani zapisovalec teh vrstic.

Ustvarjalen pomenek o delu društva v prihodnje je poživil predsednik dramske sekcije Alojz Zver s prošnjo, da bi bilo še v tej številki Aplence objavljeno povabilo k ogledu komedije Tašča se vrača, ki jo bodo člani omenjene sekcije prvič uprizorili na odrskih deskah Kulturnega doma v Komendi 18. maja ob 19. uri. Povedal je, da člani dramske sekcije že pridno vadijo ter povabil predsednika društva Saša Lenarčiča in navzočega časnikarja, naj jih prideta pogledat, kar sta res naredila. Povedal je tudi, da člani dramske sekcije veliko žrtvujejo za pripravo na nastope in same izvedbe predstav, zato je prav, da se Komendčani vsaj toliko potrudijo, da obiščejo njihove igre in druge nastope. To jih ne bo nič stalo, kakšen evro je kot prostovoljni prispevek dobrodošel.

Beseda je bila tudi o gostovanjih drugih gledaliških oz. dramskih skupin. Ta so zaželena, a najhuje od vsega je, da v Komendi manjka gledalcev. Zakaj, bi bilo  res dobro ugotoviti. Eden od razlogov so gotovo številna društva, klubi in drugo, ki »poberejo« veliko obiskovalcev. Pomemben razlog so tudi denarni stroški, ki jih DU Komenda samo ne more "pokriti". Potrebovalo bi sponzorje, vstopnine pa ne bo pobiralo.

Eno od ključnih vprašanj, ki jih bo moralo društvo rešiti, je obveščanje najprej svojih članov, nato pa vseh občanov občine Komenda o svojih številnih dejavnostih. Pri tem bodo ključno vlogo igrali poverjeniki, ki bodo obvestila raznosili na domove. Veliko in pomembno delo, a nujno potrebno, če hočejo biti občani občine Komenda pravočasno obveščeni o prireditvah DU Komenda in njegovih številnih sekcij. Tu so še jumbo plakati, obvestila, objavljena v občinskem glasilu Aplenca, v Modrih novicah, na radiu in drugje. Velike vrednosti je spletna stran občine Komenda in samega DU Komenda, vendar kaj ko upokojenci le malo uporabljajo računalnike, ne berejo v velikem številu teh spletnih strani (mogoče jih bodo pa začeli?). Zato jim kot najpomembnejši vir informiranja in poročanja še vedno ostaja občinsko glasilo, oglasna deska pred sedežem društva v Komendi in delitev povabil po domovih; po pošti si jih ne more privoščiti. Vodstvo društva upa, da bo z vodstvom domače občine in novo odgovorno urednico občinskega glasila gospo Špelo Šimenc našlo še kakšno novo možnost v dobi skokovitega napredka na področju javnih občil in obveščanja. Odgovor na to bo iskalo tudi na seji članov UO DU Komenda v ponedeljek, 8. aprila, ob 18. uri na sedežu društva. Pa še za marsikaj drugega.

Članom DU Komenda bo v prihodnje ob sredah vedno odprta pisarna na Glavarjevi c. 104 v Komendi, in sicer od 10. do 12. ure. Predvsem za dobro usklajevanje dela sekcij, dogovore s predsednikom Sašom Lenarčičem in, po njegovem pooblastilu, tudi s podpredsedniki Ivanom Hladetom, Avgustom Sodnikom in Dragom Kolarjem, ki bo usklajeval športne dejavnosti društva (sekcij). Dela bo veliko, upokojenci so ga tako vajeni, niso potrebni posebnih poživil za to, pa še za kaj drugega ne; če jih malce stisne, pa na telovadbo k neugnani Pavli Košir, na kolo, pogumnejši pa urno na Šenturško Goro in nazaj. S pregovornim upokojenskim pozdravom mimo hodečim: Nimam časa! Nimam časa, ker imam toliko opravil, se veselim življenja, rad še kaj naredim za društvo in tudi sicer, najprej pa zase in svojo družino, vnuke in vnukinje, kar mi je ljubo in drago. To je prišlo do izraza tudi v prijetnem razpoloženju na zadnjem občnem zboru, ko so bili društvo in njegove sekcije deležni številnih pohval predsednikov sosednjih in drugih upokojenskih društev. Posebej so nazdravili jubilantom med njimi (bisernoporočencema in zlatoporočencem) ter prizadevnim športnim vaditeljem, pohodnikom in drugim športno »zagretim« članom društva, ki dokazujejo, kako pomembna je redna telesna dejavnost, krepko srce in svežega zraka nadihana pljuča.

Besedilo: Jožef Pavlič, fotografije: Luka Karničnik (vse tri z občnega zbora), ostale Jožef Pavlič

Oglejte si tudi