Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

20 letnica delovanja Ustanove Petra Pavla Glavarja

V petek, 22. novembra 2019, smo se v Domu krajanov Antona Breznika na Križu zbrali, da bi proslavili dvajseto obletnico Ustanove Petra Pavla Glavarja. V uvodu smo prisluhnili štipendistki Vidi Zupin, ki nam je zapela avtorsko pesem I have a dream. V pozdravu je predsednik uprave Štefan Petkovšek je predstavil mejnike v preteklih letih Ustanove. Zahvalil se je vsem prostovoljcem, ki so ključni in nepogrešljivi pri udejanjanju poslanstva Ustanove.

 

"V družbi brez prostovoljstva bi drastično umanjkala solidarnost in medsosedska pomoč. Vaš entuziazem in zastonjskost sta v tem času redko znamenje, ob katerih se vidi, da ni možen samo pogled koristoljubja, ampak dajanja." (predsednik uprave ob zahvali prostovoljcem)

 

 

Predsednik se je zahvalil tudi stalnim donatorjem, ki so v materialu, prostorih, storitvah ali sredstvih podpirali delovanje Ustanove:

Burgox proizvodnja in trgovina d. o. o.

Jajčkomat

Kmetija Jamšek

Kmetija Odems

LIDL Slovenija d. o. o. k. d.

Nektar Natura d. o. o.

Občina Komenda

Pekarna Hrovat d. o. o.

Potočnik Miha s. p., Gostilna Čubr

Ravnikar Franci s. p., Sadni vrt

Vrtni center Gašperlin

 

V nadaljevanju nas je gospa Helena Drolc seznanila z dosedanjim delom Ustanove na področju humanitarnih dejavnosti. Skupaj s predsednikom uprave sta izročila zahvalne šopke izjemnim prostovoljcem Ustanove: Mileno Petek, Rajko Rakanović, Julijano Drolc, Olga in Miro Hace. Gospod Anton Jagodic pa nam je predstavil program Znanje za zdravje, ki bo potekal v novem letu že tretje leto zapored.

 

Sledil je slavnostni podpis enoletnih pogodb z možnostjo podaljšanja štipendistov: David Osolnik, David Peterlin, Matjaž Osolnik, Blaž Zupančič, Lucija Pavlinič, Doroteja Petek. Kasneje bosta pogodbo podpisali še Lucija Jurkovič in Vida Zupin. Barbara Pavlinič Nagode in Žan Škafar pa sta prejela ob zaključku izobraževanja prejela popotno listino. 

 

Na koncu pa nas je Darko Mavsar spodbudil k razmišljanju o pomenu prostovoljstva v skupnosti.

 

Proslavo je kulturno obogatila vokalna skupina Victus, citrarka Eva Poglajen ter Jožef Pavlič s svojo pesmijo in meditacijo. Priložnostno razstavo maket, konceptov in risb prvega letnika študija arhitekture je pripravil štipendist Ustanove Blaž Zupančič. Dogodek sta povezovala štipendista Doroteja Petek in Matjaž Osolnik.

 

Pomembni datumi v delovanju Ustanove:

23. 12. 1999 – ustanovitev

3. 3. 2006 – pobuda za ustanovitev mladinskega centra Mravljišče

26. 9. 2007 – soustanovitev Medgeneracijskega središča Komenda

2011 – digitalizacija Glavarjeve knjige “Pogovor o čebeljih rojih”

1.3. 2012 – začetek programa razdeljevanja živilskih paketov

14. 11. 2016 – sprejem spremenjenega statuta

 

Nekateri podatki o Ustanovi za obdobje 20 let (1999 – 2019):

Število prostovoljcev: 103

Število dogodkov:170

Število štipendistov: 40

Število podeljenih popotnih listin: 27

 

 

 

Fotografije je prispeval Jožef Pavlič

Oglejte si tudi