Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

SLOVENIJA SMO MI

Praznovanje Dneva državnosti 24. junija zvečer na prostoru za Kulturnim domom v Komendi

Slovenci smo 25. junija na državni praznik Dan državnosti praznovali 28. »rojstni dan« naše države – Republike Slovenije. Mlade sicer, a vredne počastitve in spomina na vse, kar smo žrtvovali zanjo. Posebej tisti, ki so zanjo dali življenja, ko so nas okupirale enote Jugoslovanske armade. Neprecenljiva žrtev!

Dan državnosti smo zelo slovesno praznovali tudi v naši občini na večer pred njim s prireditvijo Čarobne kresnice na parkirišču za Kulturnim domom v Komendi. Pripravili sta jo Društvo umetnih kulturnikov Kaj ti mar (Boštjan Peršin, Darko Mavsar in Mirko Pogačar) in  Občina Komenda. Pele so članice Dekliške vokalne skupine Victus, na glasbila pa igrale sestrice Juvan iz Nasovč: Nika na flavto, Petra na harmoniko in Manca na citre. S skrbno pripravljenim povezovalnim besedilom izpod peresa Darka Mavsarja sta nas poleg njega obdarjala Boštjan Peršin in Mirko Pogačar, župan Stanislav Poglajen je ovrednotil prehojeno pot naše mlade državice. Posebej je opozoril na tisto, kar smo oz. naj bi zanjo, pa tudi zase, naredili mi sami. Poudaril je: »Slovenci smo si edini, da svoje države ne damo!« Ker smo zanjo sposobni skrbeti sami, so nekateri dali celo svoja življenja, smo utrpeli gmotno in moralno škodo. »Res je, da se nam niso uresničile vse želje in obljube,« je ugotavljal župan. »Veselimo pa se vseh doseženih uspehov, poti, ki smo jo prehodili. Nocojšnji kulturni večer namenjamo naši 28 let stari državi. Danes so dovoljene sanje, jutri bo nov dan,« je ponovil s prvim slovenskim predsednikom Milanom Kučanom. In opozoril ter pozval: »Država smo mi!«

K temu so povabili tudi člani umetniške skupine Kaj ti mar: »Naše misli, želje in upanja soustvarjajo naš jutrišnji dan. Zato pazimo, o čem razmišljamo danes, kajti jutri to lahko postane naša resničnost. Bodimo pozitivni, pozabimo na zamere in razprtije.«Zelo lepemu, miselno globokemu in narodno zavednemu kulturnemu programu je sledila pogostitev in prijateljsko druženje, ko so nas resnično začele obletavati »čarobne kresnice«. Bilo je lepo, posebej zaradi vsega zapetega in zaigranega, narodno budilnega, pa tudi velikega obiska, prijaznih obrazov in dobre volje vseh navzočih od župana Stanislava Poglajna, podžupana Igorja Štebeta in nekdanjega župana Tomaža Drolca prav do vseh udeležencev praznovanja.

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

 

Oglejte si tudi