Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

POSLUŠANJE IN DOGOVOR

Občina Komenda je slovesno, močno doživeto in lepo praznovala svoj osrednji praznik.
Občina Komenda je s slavnostno sejo občinskega sveta in podelitvijo športnih priznanj 15. maja popoldne praznovala že svoj 23. občinski praznik. Tokrat v prostorih OŠ Komenda Moste v Mostah.


Slavnostni govornik, župan Stanislav Poglajen, je po pozdravu ministru za obrambo in poslancu Državnega zbora Republike Slovenije mag. Mateju Toninu, cerkljanskemu županu Francu Čebulju, komandirju Policijske postaje Kamnik Damirju Jukanu, svetnikom in svetnicam Občinskega sveta Občine Komenda, prejšnjemu komendskemu županu Tomažu Drolcu in nekdanjemu podžupanu Mirku Kepicu, dobitnikom letošnjih športnih priznanj, predstavnikom društev in klubov, sodelavkam in sodelavcem na Občini Komenda, občanom in občanom te občine ter gostom povedal: »Ocenjujem, da smo tudi v zadnjem obdobju z občinsko upravo, ob podpori občinskih svetnic in svetnikov, dobro in uspešno delali v okviru danih nam možnosti. Zadnje obdobje nam prav gotovo ni bilo naklonjeno.« Pri tem je mislil na leti 2020 in 2021, ko je v Sloveniji in tudi v komendski občini razsajala epidemija covid-19. Prav zaradi nje v teh dveh letih ni bilo prireditev ob praznovanju osrednega občinskega praznika.

Župan Stanislav Poglajen je ugotavljal: »Bilo je in je še vedno težko, a danes, ob prazniku, naj ne bi moledovali.« Poudaril je: »S sredstvi, ki so nam ostala, oziroma so nam bila na razpolago, smo skrbno gospodarili.«

Kako, je povedal v nadaljevanju govora:

Konec leta 2019 smo predali v uporabo sanirano ploščad pred mrliškimi vežicami z izgradnjo novega objekta žarne stene. Tako smo pridobili 82 novih žarnih niš, katerih vrednost je znašala preko 225 tisoč EUR brez DDV.

V letu 2020 se je pričela obnova izgradnje Krvavškega vodovoda, ki je  medobčinski projekt petih občin, ki se oskrbujejo s pitno vodo iz zajetja na Krvavcu. Projekt z nazivom »Oskrba s pitno vodo na območju Zgornje Save – 1. sklop« je kohezijski projekt, v katerem naša občina sodeluje s sredstvi v višini 15% vrednosti investicije, ki znaša skoraj 12 milijonov EUR brez DDV. To poleg sredstev EU in državnega proračuna predvideva tudi preko 550 tisoč EUR (brez DDV) lastnih sredstev, sredstev iz občinskega proračuna. Projekt naj bi bil po novelaciji pogodbe z državo dokončan letos jeseni, še pred rednimi lokalnimi volitvami.

Pred skoraj enim letom smo položili temeljni kamen za nov Dom starejših občanov. Sam objekt je sicer investicija privatne družbe, a po predvidenem terminu pričetka vselitve starejših občank in občanov v jeseni letošnjega leta je to prav gotovo pomemben mejnik pri oskrbi starejših oseb. Tudi zato smo v letošnjem letu podpisali pogodbo in pristopili k projektu Starosti prijazna občina.

V lanskem letu smo s pridobitvijo Uporabnega dovoljenja zaključili z izgradnjo kanalizacije in obnovo cest z istočasno obnovo ostalih komunalnih vodov v naseljih Klanec, Breg in Nasovče.

V tem obdobju smo zgradili in opremili štiri otroška igrišča: v Mostah, v Suhadolah, na Križu in na Gmajnici.

 

Župan Poglajen je uprl svoj pogled tudi v prihodnost občine Komenda:

»Pred nami je še veliko pomembnih izzivov kot so izgradnja zadrževalnika na Tunjici, ki je predpogoj za prepotrebno izgradnjo nove telovadnice pri tem objektu šole v Mostah, izgradnja povezovalne državne ceste Mengeš – Vodice, zaprtje odlagališča inertnih odpadkov v Suhadolski jami. A izvedbe vseh teh projektov niso zgolj v naših močeh. Vsi ti večji projekti so vezani na državne institucije in močno upam, da nova vlada in pravkar potrjeni nov Državni zbor ne bo spremenil že potrjena in dogovorjena zagotovila in obljube.«

Zaželel je:

»Ob občinskem prazniku nam vsem želim, da bi tudi v prihodnje razmišljali pozitivno, da bi znali stopiti skupaj pri uresničitvi dobrih idej. Vodilo vsega naj bo dogovor, poslušanje drug drugega.«

In čestital:

»Ob prazniku Občine Komenda izrekam iskrene čestitke vsem občankam in občanom. Še posebej letošnjima prejemnikoma športnih priznanj za dosežke v minulem letu.«

Čisto nazadnje pa je postavil piko na i:

»Naj bo praznik Občine Komenda praznik zadovoljnih, pozitivnih ljudi, ki bomo tudi v prihodnje z veseljem in vso skrbnostjo delovali za naše in vaše skupno dobro.« Pri slednjem je mislil občane naše občine.

 

Športna nagrajenca Občine Komenda

Športno priznanje za leto 2021 je kot najperspektivnejši športnik do 15. leta starosti v Občini Komenda dobil iz rok župana Stanislava Poglajna in predsednika Odbora za družbene dejavnosti Jožeta Šimenca judoist Karim Veinhandl, za najperspektivnejšo športnico do 15. leta starosti pa judoistka Haya Veinhandl Obaid. Oba je za priznanji predlagalo Društvo borilnih veščin Komenda. Nagrajenca, posebej Haya Veinhandl Obaid, sta dosegla odlične uspehe na svojem športnem področju.

 

Zvezda prireditve je bila pevka Nuša Derenda

Obiskovalce slovesnega dogodka je s svojim igranjem pred samim uradnim začetkom navduševala Godba Komenda, ki je lani praznovala 10. obletnico delovanja. Godba je pod vodstvom dirigenta in umetniškega vodje Petra Šale zaigrala tudi slovensko himno, nato pa še Evropski marš Franca von Blona.

Glavna zvezda prireditve pa je bila odlična pevka Nuša Derenda. Za začetek svojega nastopa je ob odličnem instrumentalistu Blažu zapela pesem Zlati prah imaš v očeh, nato pa venček slovenskih zimzelenih pesmi. V drugem delu pa je dobesedno dvignila na noge navzoče s svojo pesmijo Energy, ki jo je pela na Evroviziji. Navdušila je tudi s svojim optimizmom.

Prav tako povezovalka programa Barbara Božič s skrbno pripravljenim besedilom, izbrano obleko in izbranimi besedami. Njeno povezovanje je bilo vrhunsko!

Od častnih gostov je spregovoril še minister za obrambo in poslanec Državnega zbora Republike Slovenije mag. Matej Tonin. Poudaril je, da je v Komendo prišel zaradi tega, ker redno hodi na osrednjo občinsko prireditev, spoštuje dosežke Občine Komenda in se veseli njenih uspehov.

Sledila je pogostitev ob prijetnem druženju in pogovoru.

 

Besedilo: Jožef Pavlič

Fotografije: Špela Šimenc

Oglejte si tudi