Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

"ŽIVE" JASLICE V ŽEJAH PRI KOMENDI

Duhovnik Pavel Juhant je več sto udeležencev odprtja razstave jaslic povabil: »Prižgimo luč!«

 

Vaški odbor Žeje in domačin, podžupan Občine Komenda Igor Štebe, so letos že sedmič pripravili vse potrebno za odprtje razstave jaslic 20. decembra zvečer na začetku Žej ob cesti Moste-Žeje-Vodice. Odprtje razstave je sicer malce skalil dež, vendar je iz sivine oblakov bolj mezelo, kot zares deževalo. Poglavitno je bilo, da ni bilo mrzlo in da so prireditelji priskrbeli pokrit prostor za nastopajoče, kot tudi velike dežnike za obiskovalce, ki jih je bilo okrog tristo. Te je na prireditveni prostor vabila visoka osvetljena jelka, pod katero je obiskovalce zvedavo pogledoval privezani osliček, tri ovčke pa so se prosto pasle malce dlje od »betlehemskega hlevčka« z Jožefom, Marijo in Jezuščkom,  ter velikih lesenih jasličnih kipov. Vsako leto jim Žejci dodajo novega. Tudi letos so ga. Zato – zaradi v naravo postavljenega jasličnega »prizora« in živih živali, ki so poustvarjale resnični dogodek v odrešenjski zgodovini pred 2020. leti na betlehemski poljani, res lahko govorimo o »živih« jaslicah v Žejah.

Na pravi namen postavljanja jaslic ter adventa in božiča je že na začetku predbožičnega svetostnega doživetja v Žejah spomnil povezovalec programa Franc Pestotnik – Podokničar, ki je navzoče tudi povabil k tišini iz spoštovanja do nastopajočih: »Adventni in božični čas imata svojo čarobnost in lepoto. Za kristjane je to čas poglobljenega verskega življenja, za krščanske družine pa tudi priložnost za druženje in skupno molitev.«

K temu je pozval tudi duhovnik Pavel Juhant, ki je za tem jaslice in navzoče  blagoslovil. Opozorilno so zvenele njegove besede: »Prižgimo luč! Prižgimo luč, ki ne ugasne! Prižgimo jo novorojenemu Božjemu Detetu, Jezusu Kristusu, ki je prišel na svet, a ga ta ni spoznal. Z nami naj ne bo tako,« je povabil duhovnik Pavel s svojimi pa tudi z besedami pesnika Toneta Kuntnerja.

Na to Luč, na Jezuščka, rojenega v betlehemskem hlevčku, so kot prvi spomnili pevki in pevke Mešanega pevskega zbora DU Komenda pod vodstvom zborovodje Ignaca Gorjanca. Zapeli so tri pesmi: V mrzlem hlevčku, Narodi, radujte se in – Gorenjski, a tokrat ne, primerno – Snežinke padajo z neba. 

Za njimi pa sestrici Manca in Nika Juvan z igranjem na citre (Manca) in flavto (Nika) pesmi: Glej zvezdice božje migljajo lepo, Rajske strune in Bele snežinke. 

Navzoče je še posebej »ogrelo« petje Otroškega cerkvenega pevskega zbora Komenda pod vodstvom Lare Kos. Zapel je: Zbudi se Betlehem, Prelepo je to božično drevo in Že trka nam na vrata nebeški Gospod. 

»Na noge« pa jih je dvignilo, kolikor jih že ni prej, petje glavne »zvezde« večera, čeprav so bili to vsi nastopajoči – Ota Pestnerja, tako rekoč domačina, saj je bil njegov oče Oto iz Most pri Komendi, je to sam potrdil v pogovoru s Francem Pestotnikom. Oto je zapel zimzeleno pesem o ljubezni: Vem, nekje živeti mora, nato pesem Moji metulji, vrhunec večera pa je bil, ko je skupaj z Mešanim pevskim zborom DU Komenda in Otroškim cerkvenim pevskim zborom Komenda ob spremljavi Mance Juvan na citre zapel Sveto noč. Pritegnili so jim, na njegovo povabilo, številni navzoči obiskovalci večera, Oto pa je celo dirigiral zboroma. Nazadnje je, po koncu »uradnega« dela programa, zapel še nekaj božičnih pesmi in delil zgoščenke s svojimi pesmimi. 

Obiskovalce odprtja razstave jaslic je močno ganila tudi neapeljska legenda o pastirčku, ki je prišel praznih rok k betlehemski votlini, a mu je Marija prav zato, ker si je tako želel videti novorojenega Jezusa, je imel za to odprto srce, položila v roke Jezuščka, da je lahko sprejemala darila drugih pastirjev. 

Ta zgodba, lepo petje in igranje nastopajočih, nazadnje pa povabilo odličnega povezovalca programa Franca Pestotnika – Podokničarja, je v navzočih poustvarilo pravo predbožično razpoloženje. Besede: »Naj bo letošnji božič poln upanja, miru, radosti in ljubezni. Vzemite si trenutek, ustavite se sredi naglice vaših misli in premislite o pomenu božiča za vas. Smo pripravljeni sprejeti največji dar?« so bile tako globoke in v srce segajoče, kot da bi bile povedane z lece v dober kilometer oddaljeni župnijski cerkvi. Mogoče še bolj odmevne, ker so bile izrečene na vaškem, a ta večer blagoslovljenem prostoru blagoslovljenim ljudem. Tem so prizadevne žejske gospodinje na koncu postregle z zelo okusnim še čisto svežim pecivom, šilce žganice in vroče kuhano vino pa sta jim v vse močnejšem dežju prišla prav, da so se ubranili prehlada ali celo gripe. Grel pa jih je tudi ogenj dveh bakel, ki so jih pridno zalagali s poleni.

Vaški odbor Žeje in podžupan Igor Štebe sta na koncu sijala od zadovoljstva, da jim je uspelo pripraviti in toliko ljudi obdariti s tako lepim predbožičnim večerom, kot je bilo tokratno že sedmo odprtje razstave jaslic v Žejah pri Komendi. Vsem, ki so pri tem pomagali, zlasti nastopajočim, se organizatorji slovesnega dogodka toplo zahvaljujejo. Na svidenje leta 2020 vnovič v Žejah! 

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič 

 

   


  

Oglejte si tudi