Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

"ŽIVE JASLICE" V ŽEJAH PRI KOMENDI

"V vaših srcih, družinah, vsej soseski, naj zasveti luč!" (Martin Zlobko)
Žejec Igor Štebe, donedavni komendski podžupan, je z vaščani Žej tudi letos poskrbel za jaslice na prostem na začetku vasi ob cesti Moste-Žeje-Vodice. Ličnim lesenim kipom, ki so nepogrešljivi pri vsakih jaslicah, je pridružil živega oslička, ki je še posebej zbujal pozornost otrok. Ti so se zbirali tudi ob ognju, katerega iskre so se razletavale visoko v zraku; da ne bi ugasnil, so nanj skozi visoko cev metali trske in polena. Da bi bilo vse skupaj še bolj praznično, sta se od Lončarjevega muzeja na Podborštu pripeljala tudi Božiček –  Jani Lončar in njegova spremljevalka Nadja, ki sta v tem tednu obiskala številne otroke v komendski in sosednjih občinah. Seveda ni manjkalo tudi osvetljeno božično drevo.

Slovesnost odprtja in blagoslovitve jaslic in zaradi milega vremena zelo velikega števila obiskovalcev je izvrstno vodil in povezoval humorist, televizijski in radijski voditelj Franc Pestotnik  Podokničar.

Na oder je tudi povabil domačina podjetnika Igorja Štebeta, glavnega zaslužnega za jaslice, ki je pozdravil vse navzoče, se jim zahvalil za prihod v Žeje ter jim zaželel srečno, mirno in zdravo leto 2023.

Osrednji duhovni poudarek je dogodku dal duhovnik Martin Zlobko, ki izvira s Križa pri Komendi. Dejal je, da o božiču »Jezus prihaja za vse«. Navzočim je zaželel doživetje Jezusovega rojstva kot so ga Jožef in Marija in pastirji. Opozoril je: »Ta dogodek naj nam pomaga, da vedno znova v tem Otroku doživljamo nebogljenost in krhkost, predvsem pa veliko upanje. Gospod prihaja v času preizkušenj, vojn, človeške krhkosti in razdejanja. Prinaša nam upanje. To je sporočilo svete noči. Rojen je Knez miru, ne knez razdejanja. Betlehemska luč naj zasveti v vaših srcih, v družinah, v vsej soseski. Vsem vam, vašim družinam, vaškim skupnostim, želim veselja, sreče in miru, ki ga prinaša novorojeno Dete!«

Po teh besedah je duhovnik Martin blagoslovil jaslice in vse navzoče.

V glasbenem delu slovesnosti so tokrat sodelovali s pesmima Cin cin cin in Snežinke ter recitacijo pesmi Pred zimo otroci iz Žej (na nastop sta jih pripravila zakonca Janez in Špela Štebe), Otroški cerkveni pevski zbor iz Komende pod vodstvom Katarine in Maruše Korbar in ob pomoči Ule Kos (zapel je pesmi Zbudi se Betlehem, Že trka nam na vrata nebeški Gospod in Bim bam bom), ter citrar Tomaž Plahutnik in njegova hčerka Ana, ki študira operno petje; pri petju  se je Ani pridružila tudi Ana Vidmar, Rojčeva iz Žej. Vsi troje so nas navdušili s pesmimi Mesto Betlehem, Božična uspavanka in Zvezde na nebu žare.

Franc Pestotnik je povabil na oder tudi jasličarja Marka Grilca iz Most, ki je zbrane povabil k ogledu tokrat drugačnih komendskih jaslic in kar 49 jaslic, kolikor jih je postavljenih ob poti iz Poženika do Šenturške Gore.

Že prej je Franc Pestotnik recitiral pesem teologa in pesnika Jožefa Pavliča, rojaka iz Suhadol, Moj Betlehem. 

Tudi ta pesem  je, kot vse zapete pesmi in celotno dogajanje, prisotne duhovno spodbudila, da so družno s pevci in pevkami zapeli Sveto noč. 

Da jih ni zeblo – tokrat jih res ni – so poskrbeli gostoljubni Žejci in Žejke s kuhanim vinom in čajem, prigrizovali pa so tudi številne dobrote, zlasti božično pecivo.

Nazadnje so se obiskovalci slovesnosti razhajali ganjeni od lepega doživetja, topline predbožičnega časa ter hvaležni Žejcem in Žejkam, da so jim pripravili tako lepo vaško praznovanje svete noči. Še osliček je, varno privezan, iztegoval svoja ušesa in pogledoval naokrog, zlasti ko so ga klicali otroci. Res, še žival čuti, kar doživlja človek. Po svoje, seveda, pomembno pa je, da ob človeku, pri katerem se počuti varno. Najbolj so se veselili otroci, ki so s svojimi pevskimi nastopi vsem približali nekdanje otroško doživljanje rojstva Božjega Sina, ki nam, starejšim, še danes ogreva srce in osmišlja najlepši praznik v cerkvenem letu.


Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

Oglejte si tudi