Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

VOŠČILO SLOVENIJI, POZDRAV POLETJU

Prelep kulturni večer v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku
Društvo sv. Jakoba Kamnik in Frančiškovi bratje v tem mestu so 1. julija zvečer v frančiškanski dvorani pripravili »večer lepih pesmi in besed« najprej kot voščilo državi Sloveniji ob Dnevu državnosti (31. rojstnem dnevu), nato pa v pozdrav poletju.

Pesmi in prozo o poletju, ljubezni in življenju ustvarjalcev (pesnikov) Franceta Pibernika, Tarasa Ševčenka, Darinke Slanovec, Darje Resnik Debevc in Jožefa Pavliča so dovršeno recitirali Tone Ftičar, Barbara Božič in Milena Klanšek. Pibernika so se spomnili ob prvi obletnici njegove smrti (umrl je 21. aprila 2021), z največjim ukrajinskim pesnikom Tarasom Ševčenkom pa so podprli ukrajinski boj za neodvisnost izpod Rusije.

Literarni del prireditve je prepletala »glasba različnih narodov«. Številne obiskovalce je predvsem dvignila na noge mezzosopranistka Darja Resnik Debevc, pridružili pa sta se ji pianistka Martina Okoliš in blok flavtistka Ana Resnik.

Program kulturne prireditve je pripravila predsednica Društva sv. Jakob Kamnik dr. Marjeta Humar, ki je tudi uvedla v literarno-pevsko-glasbeni večer in ga sklenila z zahvalo vsem na njem nastopajočim in sodelujočim.

Močno ganjeni ljubitelji pesmi, proze, petja in glasbe so se še dolgo zadržali v prijetnem pomenku ob kozarcu vina in soka, predvsem pa ugotovitvi, kako ljudje potrebujejo takšne prireditve. Tudi v vročem poletju, ko se na večer primerno shladi in je prav, da se človek umiri, pogleda vase in naokrog ter česa lepega naužije. Tokrat so se obiskovalci res lahko.

Uživali pa so tudi ob pogledu na na platno projicirane prelepe rože, posnetke iz narave, Kamnika in njegove okolice, Slovenije, pa tudi spremljali prevode besedil zapetih španskih pesmi. Vse se je skladalo z duhovno ubranostjo in  sporočilom kulturne prireditve.

Celotno prireditev je posnel snemalec Janko Žagar.

 

Foto: P. Ciril Božič, Janko Žagar in Jožef Pavlič

Oglejte si tudi