Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

V močno prizadeti Črni na Koroškem

Županja Romana Lesjak, Slovenka leta 2023, je izrazila upanje, da jih ne bo več doletelo kaj tako hudega.
Milostna podoba Marije iz Filerma je v nedeljo, 14. januarja, dopoldne s Polzele »priromala« v župnijsko cerkev sv. Ožbalta v Črno na Koroškem. V občino in župnijo, ki je utrpela veliko škodo ob zadnjih katastrofalnih poplavah 4. avgusta lani. Sledove teh poplav so videli tudi štirje malteški vitezi (podpredsednik SA SMVR Christoph Steidl Porenta, hospitalier primarij dr. Matija Cevc, Jožef Ciraj in Jožef Pavlič), ki so jo skupaj z župnikom Jožefom Lipovškom pred mašo ob 9.30 uri pospremili v župnijsko cerkev.

Namen romanja ikone Marije iz Filerma je predstavil Jožef Ciraj, župnik  Lipovšek je v izjemno lepem govoru povabil vernike Črne, naj se v tednu, ko bo pri njih, zatekajo k njej v molitvi in priprošnji, izdelovalec okvirja za ikono Steidl Porenta pa je ob koncu maše povedal, kako ga je izdeloval. Pred tem je zbrane pozdravila županja Črne Romana Lesjak, Slovenka leta 2023, ki je po maši malteškim vitezom pokazala muzej olimpijcev iz Črne in se krajše srečala z njimi.

Gostje so iz Črne odšli z najlepšimi vtisi, pa tudi z bolečino v srcu, ko so med vožnjo vanjo in iz nje videli, kako hudo se je znesla podivjana reka Meža nad prebivalci ozke doline, hkrati pa v upanju, da bodo zmogli najti pot tudi iz te katastrofe, ko so že prestali toliko hudega. Doživeli res »črne« dneve in noči. V zelo mrzli zimi jim želijo, da bi tudi lepše – »bele« dneve. Tudi ob milostni podobi Marije iz Filerma; da bi »Marija Romarica« iz Filerma, kot že prej Marija Pomagaj z Brezij, ogrela njihova srca in jih potolažila v upanju na lepše dneve brez katastrof. To upanje je izrazila tudi županja Romana Lesjak.

e. č.

Foto: Simon Purger in Jožef Pavlič

 

Oglejte si tudi