Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

STAROST JE LEPA

S srečanja pod geslom Skupaj se imamo fletno v Utiku

Predsednica Društva upokojencev (DU) Bukovica – Šinkov Turn Dragica Sodnik je na začetku tradicionalnega obnovoletnega srečanja članov Društva upokojencev (DU) Cerklje na Gorenjskem, Društva upokojencev (DU) Komenda in domačega društva pod geslom Skupaj se imamo fletno 3. februarja popoldne v Utiku ugotavljala: »Že spet smo tukaj.« »Zakaj?« je vprašala. In odgovorila: »Zato, ker se znamo imeti fletno.«

Med kulturnim programom je poudarila: »Starost je lepa. Še lepša pa je, če smo zdravi, in zmoremo sami kaj postoriti. Tudi če kdaj kaj pozabimo, se velikokrat spomnimo, kako je bilo nekoč, ko smo bili mladi, lepi, zaljubljeni …«

Kako je bilo oz. bi bilo lahko, pa ni bilo, so v dvorani za kulturne prireditve in obenem telovadnici podružnične šole OŠ Vodice v Utiku, v prvi točki kulturnega programa pokazali s petjem in plesom učenci omenjene šole pod vodstvom mentorice in učiteljice Urše Merčon.

Sledili so jim s tremi zapetimi pesmimi pevci in pevke pevske skupine Aronija pri DU Bukovica – Šinkov Turn, za njimi pa folklorna skupina Društva narodnih noš in kočijažev Občine Vodice, ki letos praznuje 10-letnico delovanja, vodi jih Marko Kosmač. Prikazali so kar zapleteno »pletenje vodiške preste«.

Vedno dobri, pestri in privlačni »folkloristi« iz Cerkelj na Gorenjskem so v svojem nastopu »potožili«: Kako bom ljubil, k'me srček boli.  

Za njimi je recitatorka Nada Prezelj iz dramsko-recitatorske sekcije DU Komenda s Prešernovo pesmijo Pod oknom spomnila na bližnji slovenski kulturni praznik in prvega med slovenskimi pesniki.

Olga Gros in Jože Topolovec, člana omenjene sekcije, sta, upajmo, da ne bo treba nič več, spomnila, kako je bilo z ljubeznijo v času covida; odpovedjo seksu, a vendarle ne povsem.

Da so v Komendi dobri pevci in pevke, so vnovič potrdili člani in članice Mešanega pevskega zbora DU Komenda pod vodstvom zborovodja Ignaca Gorjanca s pesmimi Tam, kjer teče bistra Zila, Moj fantič je prijezdil in Pomlad naj bo.

Člana dramske skupine Pod stražo pri DU Cerklje na Gorenjskem Ivanka Vertnik in Peter Preložnik sta vse razvedrila, obenem pa opozorila, kako morajo biti sinovi previdni pri mamah s prizorom iz igre Slehernik.

Za njima so jo naglas in na vso moč »urezali« Cerkljanski gavnarji.

Povezovalka programa Dragica Sodnik se je izkazala tudi kot recitatorka s pesmijo Toneta Pavčka Tožba, za slovo pa so zapeli še pevci in pevke Aronije.

Sledila je le še zahvala predsednice DU Bukovica – Šinkov Turn Dragica Sodnik in povabilo navzočima predsednikoma DU Cerklje na Gorenjskem Marti Hočevar in DU Komenda Sašu Lenarčiču, naj tudi ona dva spregovorita, kar sta tudi naredila.

Druženje v sicer malce zastareli, a zato še bolj prijazni in prijetni dvorani, se je po skoraj dve uri zanimivih in kakovostnih nastopov končalo z bogato pogostitvijo, najprej pa s prijaznostjo gostiteljev. Tudi zaradi tega oz. predvsem zaradi tega je v Utik prijetno priti vsako leto.

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič 

 

 

Oglejte si tudi