Oceni objavo

GODBA KOMENDA nam je zaželela vesele praznike

Koncert priljubljenih starih in novih melodij

V  Kulturnem domu v Komendi se že dolgo ni zbralo toliko ljudi, kot se jih je v nedeljo, 18. decembra, zvečer na novoletnem koncertu Godbe Komenda. Bilo bi jih še več, če ne bi tik pred koncertom v dramatičnem finalu svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju Argentinci in Francozi izvajali enajstmetrovke. Izid tekme, zmagali so Argentinci, je med koncertom povedal napovedovalec Žan Avbelj iz Mengša. Izkazal se je z duhovitim povezovanjem prireditve, pa tudi kot pevec, ko je zapel pesmi Tam, kjer sem doma, You raise me up in, skorajda obvezno pred novim letom, Silvestrski poljub.

Godba Komenda je na lepo okrašenem odru z  voščilnim napisom VESELE PRAZNIKE, okrašeno novoletno smrečico, snežinkami in, kot se za takšen glasbeni sestav spodobi, notami, zaigrala »bolj znane in manj znane melodije in čarobne tone«. Za začetek Komendsko koračnico skladatelja in ustanovitelja godbe Primoža Kosca, nato enajst domačih in tujih skladb. Močno navdušeni obiskovalci so po teh izvabili iz godbenikov pod taktirko dirigenta Petra Šale še tri dodatne skladbe.

Zbrane, med njimi so bili vsi trije komendski župani od prvega Tomaža Drolca, drugega Stanislava Poglajna do novega Jurija Kerna, je poleg moderatorja prireditve pozdravil tudi predsednik Godbe Boštjan Marn. Zahvalil se jim je za obisk, godbenikom za zelo lep večer in igranje, Občini Komenda, Vrtnemu centru Gašperlin (oder je okrasil z rdečimi božičnimi zvezdami) Osnovni šoli Komenda Moste in Konjeniškemu klubu Komenda pa za podpiranje delovanja godbe.

Godbeniki so skladbam dodali tudi posrečeno šaljivo »western« plesno točko. Izvedel jo je Matevž Cerar.

Raznovrstnemu programu glasbenega večera z romantičnimi skladbami, kot je Jakoba de Hanna Yellow Mountains, ki jo je napisal ob občudovanju gora okrog švicarskega Saint Moritza, Šerfezijevo hudomušno Žena naj bo doma, Burnikovo Zdravico veseli družbi, Slakovo Ne prižigaj luči, Privškovo Na snežno noč in drugimi, je sledil nasvet voditelja prireditve, kako preživeti leto 2023: »Vzemite dvanajst mesecev, jih očistite vse grenkobe, skoposti, malenkosti in strahu. Vsak dan posebej vzemite eno do dve tretjini veselja in humorja. Dodajte tri zvrhane žlice optimizma, žličko strpnosti, zrnce ironije in ščepec obzirnosti. Vse bogato prelijte z ljubeznijo. Pripravljeno okrasite še s šopki malih pozornosti in servirajte z nasmehom.«

Dobro bi se bilo tega držati! Veljalo pa bi tudi večkrat prisluhniti Godbi Komenda, ki se je v več kot desetih letih – desetletnico je praznovala z jubilejnim koncertom 19. decembra 2021 v istem prostoru kot je bil tokratni koncert – razvila v zelo kakovosten glasbeni sestav, ki je v ponos domači občini in veselje pa tudi hvaležnost občanov Občine Komenda. To je potrdilo tudi navdušeno ploskanje poslušalcev pri njenem tokratnem novoletnem koncertu. In pa, skorajda polna dvorana, kar je vse redkeje v Komendi. Posebej razveseljivo je bilo, da je prišlo veliko mladih in tistih, ki podpirajo ustvarjalna prizadevanja godbenikov.

Vsi obiskovalci so bili pred koncertom in po njem »nagrajeni« s pogledom na novoletno okrašeno lipo sredi krožišča v Komendi in na novoletno smreko, sam Dom in, kot se za junaka Komende vrhunskega kolesarja Tadeja Pogačarja spodobi, tudi z osvetljenim kolesom v brežini nad cesto, ki vodi k župnijski cerkvi, na Klanec in v sosednjo cerkljansko občino. Manjkala je le kakšna božična pesem in pa, kot je povedal napovedovalec Žan, snežinke z neba. Potem bi bil večer popoln. Vsega pa tako nikdar ne more biti.  

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič  

Oglejte si tudi