Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

BAMBINIJEVA SLIKA SV. JOŽEFA V KOMENDI

Prispevek objavljam kot godovno voščilo vsem Jožetom, Jožefom, Jožicam in Jožefam v komendski župniji in po Sloveniji. Veselo in hvaležno praznujmo z mislijo na našega zavetnika! 

Papež Frančišek je 8. decembra 2020 na praznik Brezmadežne z apostolskim pismom Patris corde (Z Očetovim srcem) ob 150-letnici razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve razglasil Leto sv. Jožefa. Trajalo bo do 8. decembra 2021.

Verni Komendčani imamo veliko srečo, da je sv. Jožef, ki je tudi priprošnjik v družinskih težavah in stiskah, upodobljen na veliki oljnati sliki na platnu v prvem levem stranskem oltarju v naši župnijski cerkvi sv. Petra. Leta 1727 jo je naslikal znameniti beneški slikar Nicolaus Bambini, pri njem pa jo je za novo župnijsko cerkev v Komendi poleg slik Mučeništvo sv. Andreja, sv. Florijana in sv. Valentina, sv. Antona in sv. Frančiška Asiškega naročil njen postavitelj komendator Peter Jakob de Testaferrata. Slikar je Jezusovega krušnega očeta naslikal, ko umira; od tod oznaka slike Umirajoči sv. Jožef. Upodobil ga je ležečega na postelji, in sicer v diagonali z leve proti desni. Spredaj ob robu je miza z vrčem in cvetočo palico. Na levi kleči angel in kaže na Jožefa. Zadaj je Marija, ki ga tolaži, in Jezus, ki kaže k nebu. Ob sliki sta kipa sv. Joahima in sv. Ane, staršev Device Marije.

Sliko je leta 1860 obnovil slikar Mihael Stroy (Stroj), kar potrjuje napis: Stroy renovavit 1860. Je skoraj popolnoma preslikana.

Spomeniški konservator dr. France Stele je v knjigi Umetnostni spomeniki Slovenije, Politični okraj Kamnik (izšla je leta 1929), na straneh 371 in 372 zapisal: »Slika, ki je bila v tem oltarju na mestu kipa Kraljice miru, visi sedaj na desni od oltarja na steni.« O stoječem kipu Kraljice miru z Detetom pa, da ga je izdelal »Konrad Skasa, Atelier fur kirchliche Arbeiten, S. Ulrich, Gröden, Tirol.«

Zadnjo temeljito obnovo glavnega oltarja v župnijski cerkvi in stranskih oltarjev je vodil Restavratorski center Republike Slovenije iz Ljubljane ob pomoči Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Kranju in ALU Ljubljana. Mentorstvo nad obnovo Bambinijevih slik je prevzel dekan ALU prof. Franc Kokalj, restavratorka in konservatorka Darja Srebnik pa je o restavriranju slike sv. Jožefa napisala diplomsko nalogo z naslovom: Restavriranje že restavrirane slike Nikolaja Bambinija »Smrt sv. Jožefa«. Sliko je v seminarski nalogi Cerkev sv. Petra v Komendi podrobno opisala Katarina Šmid.

Obnovitvena dela so bila končana leta 1997, ko je komendska župnija 12. oktobra praznovala 850. obletnico prve omembe prvega župnika Altwina. Župnik Nikolaj Pavlič je v oznanila za 25. navadno nedeljo 21. 9. 1997 zapisal: »V kapeli (mislil je h cerkvi prizidano kapelo Matere Božje) bosta našla svoje mesto tudi krstilnica in kip Matere Božje, ki je bil donedavna v stranskem oltarju na levi strani v cerkvi. Tu je bil od leta 1912. Prej je bila v tem oltarju slika Svete družine, oziroma Umirajočega sv. Jožefa, ob katerem sta Jezus in Marija. Obnovljena slika je prišla na svoje prvotno mesto, kjer je bila od leta 1770 do 1912.«

Obnovljeni in na novo pozlačeni kip Kraljice miru je danes na skrajni levi strani na podstavku pred obhajilno mizo v župnijski cerkvi v Komendi. Obnavljala ga je in pozlatila rezbarska in pozlatarska delavnica Legan iz Stranske vasi pri Žužemberku; prav tako je obnavljala dotrajane lesene dele in okraske na stranskih oltarjih, mi je 6. januarja 2021 povedal njen predstavnik Miha Legan.

Jožef Pavlič

Foto: Jožef Pavlič

Oglejte si tudi