Logo MojaObčina.si

Komenda

DANES
32°C
18°C
JUTRI
33°C
18°C
2269

KNJIGA O ALPAH

Novo znanstveno delo dr. Marka Žerovnika

Dr. Marko Žerovnik iz Komende, znanstveni raziskovalec, geograf in kartograf, svetovni popotnik z ženo Angelco, tudi pesnik, se je že pred leti lotil zelo zahtevnega dela – Slovencu približati Alpe. Ne le »naše«, marveč po vsej »stari celini«. To je naredil zares strokovno. Zato je knjiga, vsaj v prvih poglavjih, zaradi množice podatkov zahtevno branje. Ko avtor preide na poglavja, ki so nam bližja, pa lažje, čeprav vseskozi vztraja na visoki strokovni in njemu kot geografu blizu ravni.

Dr. Žerovnik za Uvodom, v katerem pove, kaj obravnava v knjigi s sto stranmi manjšega formata brez fotografij, razloži, da naj bi Alpe dobile svoje ime po Keltih, pomenile pa »visoke gore«.

Nato se je lotil geografije Alp in njihovega poimenovanja z najvišjimi vrhovi, geologije tega gorstva, morfogeneze in zgradbe, klimatskih sprememb, vetrov, temperature in padavin, zgornje meje večnega snega, trajanja snežne odeje in snežnih plazov, učinkov ledenikov, opisa današnjih alpskih ledenikov, hidrografije, ekologije (rastlinstva in živalstva) ter prirodnih geografskih osnov.

Nekje na sredini knjige je prešel področja, ki so nam kot laikom (nestrokovnjakom) bližja in zato tudi bolj zanimiva: naseljevanje in naseljena območja s prebivalstvom v preteklosti in danes, alpska mesta, prometne naprave in pripomočki, poletni in zimski turizem, podnebno nihanje temperature ter cikli podnebnih sprememb.

Strokovnemu opisu in prikazu Alp je dodal Vzročne sile temperaturnih podnebnih nihanj z ozirom na zemeljsko os, Zemljino orbito okrog Sonca in precesijo zemeljske osi. Zatem pa še Atlantski zalivski tok.

Zelo dobro, da je zahtevni snovi dodal Povzetek opisanega ter Tolmač manj znanih tujih izrazov.

Lepo poživilo knjige so avtorjeve pesmi Triglav, Triglavske doline, Soča in Sredozemlje (potovanje skozi čas).

Kaj vse je doslej napisal dr. Marko Žerovnik, izpričuje bogata bibliografija na zavihkih knjige.

Avtor je knjigo Alpe s podnaslovom Kamenine življenja izdal v samozaložbi. Sam jo je tudi grafično pripravil za tisk in opremil; natisnila jo je tiskarna Oman v Kranju. Zelo lepo uvodno misel je vanjo napisala vnukinja Sara Kokelj, nagovor bralcu pa dodal vnuk Gal Kokelj, alpinist, ki je knjigo tudi lektoriral. V svojem besedilu je tudi povedal, kaj je bistvenega v knjigi, ki bo prav gotovo prispevala k obogatitvi bralčevega vedenja o Alpah, njihovega poglobljenega poznavanja in tudi pravega odnosa do njih, kadar jih obišče. To pa je že tisto pravo odkrivanje veličastnih gora, za katero je potrebno vsaj osnovno vedenje o tem evropskem gorstvu. Ob podrobnejšem zemljevidu v roki, najbolje, kot avtor, pa z obiski alpskih dežel, gora in dolin, jezer, ogledom favne in flore, vožnjami prek alpskih prelazov ali skozi dolge predore, ter, seveda, vzponi na številne vršace. Od tistih nižjih v predalpskem svetu do najvišjih z  Mont Blancom (Belo goro), visokim kar 4810 metrov.

Tudi v Sloveniji je veliko vsakršnih vrhov, krona pa so Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe.

Zelo je vredno ogleda tudi vse, kar se odkriva očem pod njimi, ko stopiš na kakšnega dvatisočaka ali še višji vrh. Avtor dr. Marko Žerovnik se je povzpel na mnoge v Alpah, pa tudi še veliko višje drugje po svetu, o čemer govorijo fotografije. Osvojil je tudi mnoge slovenske vrhove.

Knjiga Alpe je izšla le malce pred praznovanjem že 90. rojstnega dneva znamenitega občana 19. aprila in je poleg njegovih že prejšnjih številnih strokovnih, poljudno-strokovnih in literarnih del tudi potrdilo njegove vitalnosti, volje in veselja do življenja, predvsem pa občudovanja vredne ustvarjalnosti. Človek kar ne more verjeti, da se je še lani pri 89-tih letih povzpel na 2558 metrov visoki Grintovec. Vse čestitke in najboljše želje ob visoki življenjski obletnici!

 

Besedilo: Jožef Pavlič

Fotografije: dr. Marko Žerovnik in iz družinskega arhiva družine Žerovnik 

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi