Oceni objavo

ČIŠČENJE STRUGE PŠATE

Ob zadnjih katastrofalnih poplavah na začetku avgusta v občini Komenda je močno narasla reka Pšata prestopila bregove in poplavila velik del občine, posebej vasi Gmajnica, Komenda, Moste in Suhadole. Njen tok je bil tako močan in silovit, da je nosil vse mogoče s seboj; kar je dosegel. Poleg tega je ruval večja in manjša drevesa ob njej, da so padla v samo strugo in jo še dodatno zajezila. Večji in manjši plazovi so v reko nanesli skril, ilovico in drugo, kar je bilo na njenih bregovih.

Debela drevesa so iz struge odstranili takoj po poplavah, saj so močno ogrožala, kolikor bi prišlo do močnega deževja, prebivalce vasi vzdolž reke.

Ker se je bati nadaljnjih poplav, posebej ob dolgotrajnem jesenskem deževju, so bili potrebni nadaljnji protipoplavni ukrepi. Najprej temeljito očiščenje struge reke Pšate in njenih bregov. Za to je poskrbelo podjetje Hidrotehnik d. o. o. Ljubljana s podizvajalci, ki od 22. septembra opravljajo zahtevna obsežna čistilna dela. To potrjujejo kupi hlodovine, vejevja, korenin in tudi še neodstranjenega, kar se je nabralo v reki Pšati in na njenih bregovih, pa »čistilci« pri zadnji čistilni akciji še niso pobrali. Tudi niso mogli, saj so za to potrebni primerni stroji, težka mehanizacija.

Tako bo, ko bo očiščena, reka Pšata v prihodnje skozi občino Komenda tekla veliko hitreje in nemoteno do svojega izliva pri vasi Pšata pri Dragomlju v Kamniško Bistrico. So pa zadnje katastrofalne poplave povzročile, da se je njena struga marsikje močno spremenila in tudi razširila,  

Kolikor bodo reko v prihodnosti poglobili, bo ponekod, ko se bo izčistila, primerna za kopanje, pa tudi igranje vaterpola; tekma med Moščani in Skadovci je še živo v spominu. Najprej in najpomembneje pa je, da Pšata ne bo več tako uničujoče poplavljala, kot je avgusta letos. Zato so omenjena čistilna dela na območju občine Komenda, ki jih koordinira podžupanja Nada Jamšek (v svoj predvolilni program, ko je kandidirala za svetnico občine Komenda, si je zadala ukrepe zoper poplavljanje reke Pšate in njenih pritokov) nujna. Še dobro, da je do njih prišlo, kajti pogled na reko in vanjo nagnjeno drevje, posebej stare debele jelše in druga obvodna drevesa, med njimi tudi mogočne hraste, je klical po odločni roki. Žal je moralo priti do zadnjih katastrofalnih poplav, da je ta roka začela ukrepati. Lahko smo ji hvaležni za to. Posebej tisti, ki smo doživeli (in preživeli) grozo poplav, so bili v njih najbolj prizadeti, jim bo to ostalo v večnem spominu. Kakšno moč ima voda in kako je človek nemočen pred njo. 

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič    

 

Oglejte si tudi