Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

ČIŠČENJE STRUGE REKE PŠATE

Zelo prizadevni predsednik Športnega društva Suhadole Franci Groznik je najprej pozval člane omenjenega društva, sovaščane in druge prostovoljce k očiščenju prostora, v katerem so shranjevali športno opremo, pripomočke in stroje, ki so jih uporabljali pri svojem delu. Med njimi motorne sanke, s katerimi so pripravljali progo za smučarski tek v klasični oz. drsalni tehniki. Marsikaj od tega je uničeno, bo treba preskrbeti novo, kajti v prostoru je bilo vode skoraj dva metra visoko.

Ko so to uredili, očistili prostor in športno opremo, je Franci Groznik ob Dnevu solidarnosti 14. avgusta pomislil še na drugo zelo potrebno akcijo: čiščenje struge reke Pšate. To sicer člani društva delajo pri spomladanski čistilni akciji, a tokratna je bila še potrebnejša, kajti deroča in poplavljajoča voda je po sami strugi, pa tudi zunaj nje na svoje obrežje, travnike in njive nanesla obilico vsega, kar je bilo nujno potrebno odstraniti.

Franci Groznik se je pri tem spomnil tudi svojih prijateljev iz Mengša, z Lavrice, iz Zaloga pri Sveti Trojici in od drugod, s katerimi kolesari. Radi so odgovorili na njegovo povabilo. Franci je s pomočjo PGD Komenda poskrbel za rokavice, vreče, v katere so spravljali nabrane naplavljene predmete, te pa vozili na prostor blizu prvega mostu čez reko Pšato ob poti, ki vodi levo vzdolž Pšate, in malico. Po večurnem delu se je nabralo velik kup vsega. Čistilci so bili zelo marljivi, pa tudi spretni in pogumni, da so si v sami strugi upali prav do vode, Franci pa v Roščovem vogu celo globoko v vodo, ko je bilo treba iz nje potegniti plastične in druge sode, prepolne kante in drugega, kar je na tem okljuku pustila Pšata. Naj spomnim, da so se prav tukaj pred leti poleti pomerili v vaterpolu domačini Skadovci in sosednji Moščani. Tokrat je moral priti na pomoč celo vaščan Rajko Globočnik s svojim traktorjem in prikolico, pa Andrej Lah z manjšim traktorjem in prikolico, ko so najprej iz reke potegnili nevarno kramo, ob kateri bi se lahko poškodovali morebitni kopalci, potem pa odpeljali. Kaj šele, če bi, kot nekdaj, tukaj skakali na glavo v reko, ne le učili plavanja.

Prostovoljci, med njimi brhke mladenke, so temeljito očistili več sto metrov struge in nabrežja reke Pšate. Ker so bili večinoma v kratkih hlačah, je bil marsikdo popraskan od trnja in gostega drevja, a zavest, da je bila tokrat njegova pomoč resnično potrebna, je odtehtala vse. Tudi daljše in temeljitejše tuširanje. Mrzlo pivo je veliko bolj prijalo kot sicer. Tudi članom ŠD Suhadole, ki so se pridružili ostalim prostovoljcem. Med njimi nekdanjemu odličnemu kolesarju, odbojkarju in prvemu trenerju Tadeja Pogačarja Mihu Konciliji, profesorju telesne vzgoje. Tako so skupaj delovno »praznovali« Dan prostovoljstva in veliko prispevali k temu, da bo odslej, posebej pa, ko se bo izčistila, reka Pšata veliko bolj sproščeno tekla od Suhadol proti Topolam in Mengšu.

Besedilo: Jožef Pavlič

Fotografije: Jožef Pavlič in Franci Groznik

  

 

Oglejte si tudi