Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Posoški župani podprli akcijo Daj priložnost življenju

Župani Posoških občin so s podpisom izjav o darovanju organov podprli akcijo Rdečega križa – OZ Tolmin, Daj priložnost življenju
V četrtek, 25. septembra 2014, so županja Občine Kobarid Darja Hauptman, župan Občine Bovec Siniša Germovšek in župan Občine Tolmin Uroš Brežan, v prostorih Občine Tolmin podpisali pristopno izjavo o darovanju organov in s tem podprli akcijo Daj priložnost življenju.

 

Darovanje organov in tkiv je najvišja humana vrednota, s katero darovalec daruje svoje organe in tkiva zaradi želje po pomoči sočloveku, ki pomoč potrebuje. Zavedanje, da z darovanjem lahko rešimo ali obogatimo življenje enemu ali celo več ljudem, lahko pa neznani darovalec življenje reši nam samim, pa je iz dneva v dan večje. Kultura darovanja organov se v Sloveniji sicer viša, vendar so potrebe po organih za bolnike, ki bi jim to rešilo življenje, večje od števila darovalcev, ki so se že odločili za podaritev svojih organov. Po javno dostopnih podatkih je bilo v maju 2014 število darovalcev organov v Posoških občinah sledeče: 10 v občini Tolmin, 9 v občini Bovec in 6 v občini Kobarid.

 

Marjanca Velišček, sekretarka RK OZ Tolmin je pred podpisom izjav županov predstavila pomen akcije in prizadevanja, da bi se število darovalcev v Posočju povečalo. Županom je za odločitev, da pristopijo med darovalce organov zahvalil Branko Loncner, predsednik RK OZ Tolmin. Ob tej priložnosti je predlagal tudi sistematično vpeljavo izobraževanja in predstavitev prostovoljstva, humanitarnosti in prve pomoči v program osnovnošolskega izobraževanja.

 

Posoškim županom je svojo življenjsko zgodbo predstavila občanka Tolmina, ki ji je neznani darovalec rešil življenje. Danes je neizmerno hvaležna darovalcu organa in strokovni zdravniški ekipi, ki so svoje delo opravili več kot odlično. 

 

Akcija, Daj priložnost življenju, Rdečega križa - OZ Tolmin poteka v okviru Evropskega dneva darovanja.

Informiranje o posmrtnem darovanju organov in tkiv ter možnost podpisa izjav, bo potekalo tudi v občini Kobarid in sicer v torek, 30. septembra 2014, od 10. do 12. ure, v sejni sobi Občine Kobarid.

 

Pred podpisom izjave vam bodo, s strani pooblaščene osebe, podani odgovori na vaša vprašanja v zvezi z darovanjem. Za področje posoških občin je s strani Slovenije Trasplant pooblaščena sekretarka RKS – OZ Tolmin Marjanca Velišček.

 

 

 

 

Oglejte si tudi