Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Turizem v naši občini

V ponedeljek, 19. januarja, je v Kobaridu potekala okrogla miza na temo Turizem v naši občini. Sklical jo je župan Občine Kobarid Robert Kavčič, ki je skupaj z Lokalno turistično organizacijo Sotočje (LTO Sotočje), številnimi predstavniki turističnih ponudnikov in strokovnimi službami Občine Kobarid razpravljal o razvoju turizma na Kobariškem.

Celodnevno okroglo mizo na temo turizma so pozdravili tako predstavniki LTO Sotočje kot turistični ponudniki. Po besedah kobariškega župana se bodo tovrstna srečanja nadaljevala tudi v prihodnje, njihov cilj pa je, da se zadeve na področju turizma skozi leto 2015 temeljito pregledajo in zastavijo v dobrobit vseh. Župan je pri tem poudaril, da si želi sodelovanja turističnih ponudnikov in strokovnih služb.

 

Turistični ponudniki se zavzemajo za enotno promocijo in trženje doline Soče in posledično združevanje LTO-jev. Pri tem je župan izrazil dvome, ki se mu pojavljajo ob združevanju in predstavil svoje poglede na trenutno situacijo. Odločitev ne bo sprejemal sam, jih bo pa po temeljitih razmislekih in posvetovanjih predlagal strokovnim organom občine in naprej občinskemu svetu.

 

Direktor občinske uprave Občine Kobarid Simon Škvor je skupaj s strokovnimi sodelavci po področjih predstavil delovanje in vlaganje v turizem, od ureditve infrastrukture (kolesarske poti, peš poti, čistilne naprave,...) do financiranja LTO Sotočje, Turističnih društev, Fundacije Poti miru v Posočju, Turistične zveze Gornjega Posočja do prireditev. Župan je pri tem predstavil prizadevanja občine, da so vse aktivnosti namenjene lepšemu življenju občanov in istočasno vsem, ki pri nas bivajo le kratek čas. 

 

Turistični ponudniki so predstavili problem kratke sezone, ki je mnogokrat prekratka za preživetje gostinskih lokalov, penzionov in drugih, ki delajo v turizmu. Zato si želijo, da skupaj z LTO Sotočje pripravijo ponudbo za mesece izven glavne turistične sezone. Nekateri turistični delavci zaradi zaprtja lokalov ostanejo tudi brez zaposlitve. Pri tem je župan predstavil idejo o ustanovitvi sklada, s pomočjo katerega bi tovrstne probleme lahko skupaj reševali.

 

Jesenski čas bo letos obogaten z jesenskimi festivali - Festivalom pohodništva in kulinaričnim festivalom, s poudarkom na kobariških štrukljih, soški postrvi in drugih lokalnih dobrotah.  

V glavni turistični sezoni bo dogajanje na Kobariškem v znamenju Svetovnega prvenstva v kajak kanu spustu na reki Soči, ki se bo pričelo 18. junija z uradno otvoritvijo na kobariškem trgu.

 

V času, ko obeležujemo spomin na 100-letnice začetka  1. svetovne vojne je zgodovinski turizem eden večjih priložnosti za promocijo in razvoj kraja.

Eden največjih dogodkov ob 100-letnici 12. soške bitke bo julija 2017 na kobariškem trgu, ko se bomo padlih spomnili s koncertom vojaških orkestrov več držav, ki jih bo vodil italijanski dirigent Riccardo Muti. Predstavljena je bila tudi ideja o postavitvi Parka spomina in rdečem nageljnu v spomin na padle.

 

Ker se turistična sezona približuje in je potrebno pregledati stanje pešpoti in kolesarskih poti v občini je župan ustanovil komisijo, ki bo v prihodnjih tednih pregledala stanje ter zagotovila urejenost le teh še pred turistično sezono. 

 

Na razpravi so se udeleženci dotaknili tudi prometne ureditve Kobarida in parkirnih mest. O tej problematiki se bodo pogovori nadaljevali. Občina Kobarid je že v letu 2014 zagotovila 2 parkirni mesti v samem centru Kobarida, kjer potniki izstopijo in po ogledu kraja vstopijo na avtobus. Za prazne avtobuse pa je Občina uredila parkirišče ob obrtni coni, izven centra Kobarida. 

 

Predstavniki športnega padalstva so izpostavili problematiko novega Pravilnika o jadralnem zmajarstvu in jadralnem padalstvu, ki predstavlja veliko oviro pri trženju in organizaciji ter ohranitvi tega športa v dolini ter opozorili na posledice. 

 

Izpostavljena je bila pobuda, da se uredijo vaška in trška središča, vodnjaki ter korita na Kobariškem. S tem bi poudarili pomen naše čiste doline in pitne vode.

 

Župan se je ob koncu razprave vsem zahvalil za konstruktivno sodelovanje in udeležbo. Kljub razhajanju mnenj pri nekatrih idejah udeležencev smo zaznali, da si ponudniki želijo aktivnega sodelovanja pri kreiranju turizma v občini. 

 

Oglejte si tudi