Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Zasebna zbirka Iva Krajnika odprla svoja vrata

V soboto, 18. aprila 2015, je vrata svoje zasebne vojaške zbirke ostalin s Soške fronte odprl domačin Ivo Krajnik.
Ivo Krajnik starejši je z zbiranjem ostalin pričel že v devetdesetih letih in je bil med prvimi zbiralci ostalin prve svetovne vojne na Kobariškem. Dolga leta jih je skrbno hranil v kleti svoje hiše. Po njegovi smrti jih je prevzel sin Ivo Krajnik in 1400 najzanimivejših predmetov razstavil v hiši ob italijanski kostnici.  

 

Na uradnem odprtju zbirke je zbrane pozdravil in nagovoril kobariški župan Robert Kavčič. Čestital je družini Krajnik za nadaljevanje očetovega zbirateljstva in uspešno zaključen projekt, odprtje zbirke za širšo javnost. Župan je izrazil zadovoljstvo, da je hiša, ki je v preteklosti služila kot dom oskrbnika kostnice, dobila pravo zgodovinsko vsebino ter  predstavlja novo pridobitev za Kobarid in je še posebej zanimiva saj predstavlja izključno predmete povezane s Soško fronto. 

 

Zbirko, ki je bila popisana v okviru čezmejnega projekta ZBORZBIRK, je udeležencem predstavil Ivo Krajnik. Celotna zbirka vsebuje približno 3.500 predmetov. Od tega jih je dobra polovica še vedno v domačih prostorih, najzanimivejši in najredkejši predmeti pa so razstavljeni v pritličju hiše ob kostnici. V mansardi hiše pa je postavljena razstava Vojnih veteranov za Slovenijo, ki jo je obiskovalcem predstavil Darko Smrekar. Kulturni program otvoritve so oblikovale mlade pevke Pevskega zbora Sedlo.

 

Zasebna zbirka Iva Krajnika je na ogled vsak dan od 10. do 18. ure.

 

 

 

 

Oglejte si tudi