Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Novosti na področju turistične takse

Župan Občine Kobarid Robert Kavčič se je danes srečal z lastniki kampov iz občine Kobarid. Predstavil jim je pomembne spremembe na področju turistične takse, ki jih Zakon o spodbujanju razvoja turizma prinaša občinam, jim podal svoje mnenje in predloge ter prisluhnil njihovim pobudam. 

Zakon o spodbujanju razvoja turizma občinam omogoča, da lahko po novem določijo turistično takso v znesku do 2,50 evrov in uskladijo svoje splošne akte, s katerimi določajo turistično takso v treh mesecih po uveljavitvi zakona, ki je bil sprejet 15. februarja 2018.

Nabor oprostitev plačila turistične takse se je v zakonu zmanjšal in tako dopušča občinam, da v svojih predpisih, skladno z lokalnimi turističnimi politikami, strategijami in posebnostmi določijo osebe, ki so v celoti ali delno oproščene plačila. Novost je tudi promocijska taksa, ki se bo obračunavala od 1. 1. 2019 dalje poleg turistične takse in znaša 25 % zneska turistične takse.

 

V nadaljevanju sestanka so lastniki kampov podali svoje mnenje in predstavili probleme, ki bi jim jih prinesla uvedba višje turistične takse v letu 2018, saj imajo velik del rezervacij že potrjenih. Predlagali so, da se za leto 2018 višina turistične takse ne spremeni in se strinjali, da se njena višina spremeni s 1. 1. 2019, skupaj z uvedbo promocijske takse. 

Župan  je lastnike kampov seznanil, da se bo v prihodnjih dneh sestal tudi z večjimi sobodajalci iz občine Kobarid in nato predlog o spremembi višine turistične takse dal v obravnavo in sklepanje občinskemu svetu Občine Kobarid predvidoma v mesecu aprilu. 

Predlog višine in čas začetka uveljavitve višje turistične takse, ki ga bo župan dal v obravnavo in sklepanje občinskemu svetu bo objavljen, skupaj z ostalim gradivom seje, na spletni strani Občine Kobarid, www.kobarid.si. O predlogu in odločitvi občinskega sveta vas bomo obvestili.

Oglejte si tudi