Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
28°C
9°C
Oceni objavo

Praznovanje dneva državnosti in osvoboditve MMP Robič v vojni za Slovenijo 1991

Z državno himno se je začela prireditev, s katero smo počastili Dan državnosti in obletnico osvoboditve MMP Robič v vojni za samostojno Slovenijo.

Ob Dnevu državnosti in obletnici osvoboditve mednarodnega mejnega prehoda Robič, je dne 28.6.2023 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Gornje Posočje, v sodelovanju z Občino Kobarid in Društvom veteranov SEVER Severne Primorske, priredilo  osrednjo slovesnost na nekdanjem MMP Robič.

Zbrane je najprej nagovoril župan Občine Kobarid Marko Matajurc, ki se je zahvalil udeležencem za prispevek v osamosvojitveni vojni. Poudaril je, da bi si želel, da se politika ne bi toliko vmešavala v zgodovino in s tem po nepotrebnem delila ljudi.

V imenu Društva veteranov Sever je zbrane pozdravil takratni namestnik komandirja PMM Hasib Huseinbašić in poudaril koordinirano delo z UNZ Nova Gorica ter vestno delo miličnikov v napeti situaciji. Po ukazu vodstva UNZ se je mejni prehod Robič predal enoti JA, moštvo pa se je umaknilo v Kobarid.

Zaradi odsotnosti predvidenega slavnostnega govorca Mirana Finka, komandirja 183. PDV, je govor prebral Enco CLIVELARI, pripadnik te enote. Navedel je potek postavitve zased okoli MMP in nadaljnjo koordinacijo vseh sodelujočih enot TO. Enota PDV (protidiverzantski vod) je prav tako nudila vso podporo pogajalcu g. Zdravku LIKARJU pri pogajanjih z enoto JA, ko je bila ta pozvana k predaji. MMP Robič je bil prvi MMP, na katerem je v Sloveniji zavihrala slovenska zastava, največji dosežek pa je, da pri zavzemu ni bil izstreljen niti en strel in nihče ni bil poškodovan.

Za kulturni spored je poskrbel moški pevski zbor Prosvetnega društva Justin Kogoj  iz Dolenje Trebuše, pod vodstvom g. Mateja KAVČIČ, ki je program tudi povezoval.

Besedilo in foto: Alojzij Mohorčič


(vir: kobarid.si)

Oglejte si tudi