Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
10°C
-2°C
Oceni objavo

Poplave v Sloveniji 2023

Občina Kobarid in njeni občani so v hudi situaciji, v kateri se je znašel velik del Slovenije, k pomoči prizadetim pristopili na različne načine.

Mnogi prostovoljci, občani naše občine, so že v prvih urah odhiteli na prizadeta območja, ki jih je ujma zajela. Gorenjska regija je prva postala tarča krute narave, ko so v petkovem jutru ljudje lahko le nemočno opazovali, kako podivjana voda poplavlja vse, kar ji pride na pot: domove, vrtce, zdravstvene domove, bolnišnice, hleve, polja... Vse.

Neurje se je z gorenjskega konca pomikalo proti vzhodu naše države. Na poti je uničevalo ceste, mostove, hiše, avte... Vse.

V prvih posnetkih, ki so zaokrožili med ljudmi, se je zdelo, da bo škoda ogromna in da ljudi na prizadetih območjih čakajo težki dnevi.

Ko je voda začela odtekati iz ulic in hiš, je postalo jasno, da je opustošenje neverjetnih razsežnosti in da je voda za seboj pustila pravo razdejanje.

Gasilske enote prostovoljnih društev iz Občine Kobarid so takoj združile moči in že v noči na ponedeljek je delni kontingent severno Primorske regije odšel na pomoč na Koroško. Bili so prva gasilska enota, ki se je uspela prebiti v Črno na Koroškem. Sporočilo, ki smo ga dobili od enega izmed gasilcev je bilo: "Razmere so neverjetne, apokaliptične. Delamo kolikor moremo. Dela je ogromno." Po 24 urah v akciji, se je ekipa srečno vrnila domov. Na Koroškem je ostal gasilec, ki je z avtocisterno prebivalcem zagotavljal pitno vodo. V naslednjih dneh bodo na Koroško spet odšli tudi drugi gasilci.

Tudi na drugih prizadetih območjih pomoč pri odpravljanju posledic poplav nudijo posamezniki in razna društva. Hvala vsem. Prizadeti bodo potrebovali še ogromno naše pomoči.

V prvih dneh po nesreči, prizadeti najbolj potrebujejo pridne roke, gradbeno mehanizacijo in osnovne dobrine za življenje.

Za vrnitev v kolikor toliko normalno življenje, pa bodo ljudje, ki so izgubili praktično vse, potrebovali tudi finančna sredstva. Vsak od nas lahko pomaga po svojih močeh. Skupaj pa vemo, da zmoremo veliko.

V četrtek bomo vsi občani in ostali obiskovalci Kobarida, na prireditvenem prostoru v centru mesta imeli priložnost, da prostovoljne prispevke namenimo prizadetim. Ob 20. uri zvečer se bo odvil tradicionalen "Koncert miru". Letos z dobrodelno noto. Občina Kobarid skupaj s Kobariškim muzejem in Fundacijo Pot miru bo dogodek podprla, hkrati pa prispevala sredstva za prizadete v poplavah. Svoj prispevek bodo dodali tudi sodelujoči na dogodku.

V prihajajočih poletnih večerih, se bo v naših krajih odvilo še nekaj prireditev in tudi ob teh priložnostih se organizatorji odpovedujejo honorarjem in skupaj z zbranimi prostovoljnimi sredstvi pomoč namenjajo potrebnim.

Vabimo vas, da nam sporočite, če tudi vi organizirate kakršnokoli zbiranje pomoči. Z veseljem bomo o tem obvestili tudi druge.

Humanitarne organizacije so usposobljene za zbiranje pomoči, zato vas bomo o njihovih akcijah zbiranja pomoči obveščali sproti.

 
Vzpostavljena je tudi spletna aplikacija za zbiranje pomoči Poplave 2023. V aplikaciji so zbrani tisti artikli, ki jih ekipe na terenu in prizadeto prebivalstvo v tem trenutku najbolj nujno potrebujejo, seznam se dnevno osvežuje. V aplikaciji se lahko opredelite tudi, če morda ponujate svoje storitve ali prostovoljno delo.
 
Poklon vsem intervencijskim skupinam, prostovoljcem in podjetjem, ki pomagate. Hvala.

Skupaj zmoremo.


(vir: kobarid.si)

Oglejte si tudi