Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Otroci so se spomnili cestnih žrtev

Veliko je bilo letos zapisanega in slišanega o črni statistiki posoških cest, ki je v tem koledarskem letu zabeležila osem žrtev. Tudi teh so se danes spomnili učenci osnovne šole Kobarid, ki so se v okviru svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč zbrali v Kulturnem domu Kobarid in ob kulturnem programu prisluhnili opozorilom in pozivom k premisleku o ravnanju na cestah v prihodnje.

 

 »Svetovna zdravstvena organizacija je tretjo nedeljo v novembru posvetila spominu na žrtve vseh prometnih nesreč,« je predsednik Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu Janko Volarič opozoril, da takšen spomin v Posočju še toliko bolj pride do izraza. »Gre za dan, ki povezuje žrtve in njihove svojce po celem svetu in sporoča, da so posledice nesreč nesprejemljive ter grozljive. Ko prebiramo statistične podatke, se moramo vedno zavedati, da imajo žrtve imena in priimke, med njimi so otroci, mladi in starejši. In da so postali žrtve zgolj zaradi nespoštovanja na cestah. Napak na cesti namreč ni mogoče popraviti,« je poudaril Volarič.

 

Najpogosteje so prvi na kraju nesreče gasilci, kako stresno in težko se je s tem tudi njim soočiti, pa je pojasnil predstavnik Prostovoljnega gasilskega društva Kobarid Vid Medveš. Razkril je, da so letos prvič tudi sami sprejeli pomoč psihologa, toliko bolj, ker imajo v svojih vrstah precej mladih članov in ker se zavedajo, da slike in grozote, ki so jim priča ob soočenju z nesrečo, puščajo velike brazgotine na duši. »Vem, da se danes svet vse bolj hitro vrti. Telefoni, tablice, ritem, vse se odvija z veliko naglico. Človek se zagleda in pozabi. Posledice pa so hitro tu. Pa žrtev potem ni le tisti, ki je odšel, marveč tudi tisti, ki je ostal, starši, sorodniki, prijatelji. Zato včasih raje postojte, naredite kaj počasneje in vsi bomo preživeli,« je poudaril Medveš.

 

Posebej so se mladi zamislili, ko jim je komandir policijske postaje Bovec Damjan Žagar pojasnil, da je v zadnjih 40 letih na cestah v Kobaridu in Bovcu umrlo toliko ljudi, kot zdaj šteje povprečna osnovnošolska generacija, okoli 40. Za dva slaba šolska razreda. Zgolj letos je bilo osem žrtev posoških cest. »Poskušajte si predstavljati, kako bi se odzvali, če bi slišali, da zaradi vaše krivde ni več vašega prijatelja, sorodnika. Če se boste tega zavedali, boste v prometu ravnali, kot bi morali,« je otroke opozoril Žagar. Vsi skupaj so nato za vse žrtve pred Kulturnim domom prižgali svečke, kot žareč spomin in opomin, kako uničujoča je lahko človeška naglica in nespamet.

 

Oglejte si tudi