Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Tradicionalna spominska slovesnost pri kostnici nad Kobaridom

V soboto, 28. oktobra 2017, je pri Italijanski kostnici nad Kobaridom potekala spominska slovesnost ob 100. obletnici kobariške bitke in v spomin padlim v prvi svetovni vojni.

Na spominski slovesnosti, ki jo že več desetletij prireja Italijanski konzulat v Kopru, je uvodoma vse zbrane pozdravila in nagovorila generalna konzulka Republike Italije v Republiki Sloveniji Iva Palmieri.
V nadaljevanju slovesnosti je spregovoril veleposlanik Republike Italije v Sloveniji Paolo Trichilo, ki je povedal, da je v Italiji Kobarid (Caporetto) sopomenka za »Hud neuspeh, težak poraz, polom in kapitulacijo.« po katerem pa se je Italija spet uspela postaviti na noge.
Zbrane je nagovoril tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak, ki je povedal, da sta 12. soška ofenziva in konec soške fronte za naš narod pomenila umik bojnih aktivnosti s slovenskega ozemlja, vrnitev beguncev domov in počasno obnovo. 

Skupaj z delegacijo so se poklonili padlim in položili venec k italijanski kostnici, kjer so pokopani italijanski vojaki padli med prvo svetovno vojno. 

Padlim so se poklonili in položili vence tudi številni predstavniki italijanskih in slovenskih oblasti ter društev. Med njimi tudi župan Občine Kobarid Robert Kavčič in župan Občine Čedad Stefano Balloch.

 

Spominska slovesnost se je nadaljevala na kobariškem pokopališču, kjer so se zbrani poklonili padlim borcem NOB v Kobaridu in k spomeniku položili vence. Zbrane je nagovoril načelnik Upravne enote Tolmin mag. Simon Leban. 






 

Oglejte si tudi